Румънската патриаршия в защита на религиозното образование в държавните училища



Румънската православна църква се обяви в защита на запазването на религиозното образование в училищната програма. Църквата изложи позицията си на дебат по темата, организиран от Комисията за образованието, науката, младежта и спорта.

Като представители на Църквата в дискусията участваха патриаршеският викарий Негово Преосвещенство Плоещки епископ Варлаам, патриаршеският съветник о. Никушор Белдиман и о. Джеордже Жамборе – инспектор от Образователно-богословския отдел на Румънската патриаршия.

Епископ Варлаам изтъкна, че „Патриаршията проявява подчертан интерес към образованието като цяло и разбира се, към религиозното образование в частност“.

Миналата година Негово Светейшество патриарх Даниил също отправи апел към министъра на образованието по дискутирания въпрос.

„В момента религиозното образование е вместено само в един час седмично и Църквата вярва, че молбата ѝ да се запази този минимум трябва да бъде подкрепена.” – обясни епископ Варлаам. „Религиозното образование не бива да бъде разграничавано от останалите хуманитарни науки.” – допълни йерархът.

Срещата в Палата на парламента в Букурещ беше организирана по повод предстоящия преглед на учебната програма за техникумите и професионалните училища за учебната 2021-2022 година. Едно от предложенията по време на дебата бе религиозното обучение да остане един час седмично, но бяха изказани и мнения то да бъде намалено наполовина или изобщо да бъде отменено.

Епископ Варлаам подчерта значението на религиозното образование „за подготовката на младите хора за живота и съвременното общество, което няма нужда само от технологии, но и от култура и духовност. От тази гледна точка обучението по религия не може да бъде заменено с друго.

Патриаршеският викарий отбеляза, че според румънската конституция децата имат право да участват в часове по религия. Освен това повече от 93% от родителите в страната са изразили желанието си децата им да участват в такива класове.

Негово Преосвещенство обясни също, че преподаването на религия в училище има основополагащо значение и ключова формираща роля в живота на децата и младите хора. „Часът на религия – посочи той, допринася за намаляване на отрицателните ефекти от съвременната криза на идентичността и ориентацията, тъй като дава устойчиви примери на доброта, святост и мирно човешко съжителство.“

Миналата година румънският парламент отмени задължителния характер на сексуалното възпитание в училищата, след като Румънската православна църква излезе с изявление, с което се противопостави на задължителния характер на часовете и призова за това родителите да запазят правото си да решават как децата им ще се обучават по тези въпроси, както е предвидено в румънската конституция. Според твърденията на Църквата, изследванията показват, че сексуалното образование в държавните училища може да навреди на детската чистота и невинност.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...