Румънската православна църква до момента е подкрепила Украйна с над 5 милиона евро хуманитарна помощ



Пресцентърът на Румънската патриаршия публикува комюнике с подробна информация относно подкрепата, предоставена от Румънската православна църква за пострадалите от войната в Украйна в периода 18 – 24 март 2022 г., и съобщи общия размер на изпратената досега подкрепа: сумата надхвърля 5.2 милиона евро (26 милиона леи).

Хуманитарна помощ от Румънската православна църква за пострадалите на войната в Украйна

18 – 24 март 2022 г.

На фона на нестихващата хуманитарна криза, причинена от войната в Украйна, Румънската православна църква продължава своите широкообхватни социални и благотворителни дейности. През този период бяха дарени общо 17 450 леи и 340 евро чрез ajutăcubucurie.ro, онлайн платформа, създадена от Румънската патриаршия в сътрудничество с Федерация Filantropia.

От Румънската патриаршия 1926 свещеници и доброволци се присъединиха като участници в благотворителните акции в периода 18 – 24 март 2022 г.

Хуманитарната помощ, предоставена през последните дни, възлиза на 1 358 889 леи, състояща се от парични средства и продукти (топла храна, консервирани храни, бебешка храна, санитарни продукти, лекарства, одеяла, дрехи, играчки и др.).

В допълнение се извършват няколко вида социални услуги (превод – 9 427 бенефициенти; консултиране и напътстване – 8 944 бенефициенти; медицинска помощ – 164 бенефициенти; образование – 6 741 бенефициенти; логистична подкрепа и осигуряване на подслон и транспорт .

По отношение на настаняването на бежанци, осигурените места в момента възлизат на 11 018, от които 7 301 включват и осигуряване на хранa.

Във връзка с организацията на транспортирането на хуманитарна помощ, в Румъния са подготвени 62 допълнителни пратки – седем са транспортирани към Украйна и две към Република Молдова. Стойността на транспортирането на новите пратки хуманитарна помощ възлиза на 977 862 леи.

Кампанията на Румънската патриаршия „Дари кръв за Украйна” продължи и през последната седмица с 342 нови дарители.

В периода 18 – 24 март 2022 г. хуманитарната помощ, предоставена от епархии на Румънската православна църква и Федерация Filantropia, възлиза на 2 529 456 леи.

Общата помощ, предоставена от Румънската православна църква от началото на войната в Украйна до момента е 26 224 213 леи (5.2 милиона евро).

 

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...