Румънската православна църква започва богослужения на открито



След изтичане на извънредното положение в страната миналия петък, Румъния обяви състояние на тревога на национално ниво за период от 30 дни. Новото положение влиза в сила от понеделник, 18 май 2020 г.,  и включва отваряне на храмовете, като богослуженията с участие на миряни ще се извършват на открито, пред храма.  Носенето на маски в закритите обществени пространства ще бъде задължително.

По време на извънредното положение в Румъния достъпът до храмовете беше забранен от правителството. На Великден храмовете също бяха затворени за енориашите. Клирици и доброволци със защитно облекло бяха ангажирани да разнесат по домовете на желаещите вярващи запалените на богослужението пасхални свещи и  осветени козунаци. За спазването на правилата следи полиция,  по договореност между правителството и Румънския патриарх.

С въвеждане на новото състояние на тревога хората вече ще могат да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други. Отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки). Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките, пише в. Jurnalul National, цитирайки здравния министър Нелу Татару. Мерките препоръчват и работа от вкъщи, когато това е възможно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...