Румънската православна църква провъзгласи за светец Влашкия митрополит Неофит Критски



Свещеномъченик Неофит Критски, Влашки митрополит в периода 1738 –1753 г., беше официално провъзгласен за светец в неделя по време на храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена“ в Букурещ.

Плоещкият епископ Варлаам прочете Томоса за канонизацията на новия светец. Церемонията се състоя на сцена до Патриаршеската катедрала в присъствието на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил.

Докато архиереите и служителите на Патриаршеската катедрала се покланяха пред иконата на новоканонизирания светец, псалти изпълниха тропара на св. Неофит. Икона на св. Неофит Критски е поставена също за поклонение до мощите на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

Светият Синод на Румънската православна църква одобри канонизацията на  св. Неофит Критски на заседанието си от 28 октомври 2022 г., като определи датата на неговото възпоменание да бъде 16 юни.

Св. Неофит бил виден радетел на премахването на крепостничеството във Влашко. Той освобождава всички селяни в митрополитските имоти, създава държавно училище, подпомагано от църквата в Патроая, окръг Дъмбовица, основава библиотека и отпечатва богослужебни книги на румънски език.

Преставя се в Господа на 16 юни 1753 г., след като бил отровен от лекаря на владетеля Матей Гика, който негодувал, че в служението си митрополитът неизменно остава на страната на народа във Влашко.

 

Източник: basilica.ro

Снимки: basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...