Румънската православна църква се противопоставя на промяната в закона за трансплантация



Фокус

Светият Синод на Румънската православна църква отхвърли искането на сенатора Иринел Попеску от Консервативната партия за промяна на закона за трансплантациите, съобщава агенция Медиафакс.

Поправката включва предполагаемо съгласие за донорство вместо доброволно дарение на донора. Говорителят на румънската патриаршия отец Константин Стойка заяви за Медиафакс, че според Светия Синод законът за трансплантация на тъкани и органи трябва да бъде запазен в сегашния му вид, защото намалява възможностите за злоупотреба.

Националната агенция по трансплантации работи за узаконяване на предполагаемо съгласие при донорство. Това би означавало, че всеки човек, който е в състояние на мозъчна смърт, може да се превърне автоматично в донор на органи, без съгласието на роднините си. Това не важи в случаите, когато той приживе е предупредил семейния си лекар за своето несъгласие да бъде донор, коментира агенцията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...