Румънската православна църква създава нова епархия в Трансилвания


Източник: daily-news.ro

Православната църква в Румъния официално съобщи на 19 януари, че създава нова епархия в северна Трансилвания, която ще спомогне за църковните дела в региона. „Създаването на новата епархия ще направи по-интензивни дейностите в региона”, заяви преподобният Вицентиу Плоистеану, говорител на Румънската Православна църква.

Почти 90% от румънците са православни християни. На 17 януари хиляди миряни и църковнослужители протестираха срещу формирането на нова епархия пред катедралния храм в Букурещ, където Светият синод заседаваше.

Критиците на идеята за нова епархия смятат, че разделяйки църквата в Трансилвания, чиито членове там са по-малко от останалите райони на юг и изток, ще намали нейното влияние. Повечето от 1.4 милиона етнически унгарци в Румъния, живеят в Трансилвания. Те са или католици или протестанти.

Новата епархия ще е с административен център град Клуй и ще се ръководи от влиятелния архиепископ Вартоломей Валериу Ананиа.

Ананиа предприема създаването на нова епархия през ноември 2006, оспорвайки избора на нов архиепископ в трансилванския град Сибиу, който досега е обгрижвал и православните вярващи в Клуй.

Лаурентиу Стреза оспори избирането на предпочитания кандидат Андрей Андрейкут в тайното гласуване за архиепископ. Критиците наричат вота „съмнителен”, защото Андрейкут печели само с един глас и в същото време има твърде много провалени гласувания.

Двете трансилвански епархии ще се срещат 3 пъти годишно, каза Плоистеану. Гражданите на Клуй отпразнуваха синодалното решение, като казаха, че новата катедрала няма да причини разрив на Румънската Православна църква. Дори нещо повече: те смятат, че катедралата в Сибиу обхваща 12 общини, които са твърде голям брой за един храм. Гражданите на Сибиу обаче протестираха срещу разделянето Метрополската катедрала Ардеал.

Превод: Мариета Ганева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...