Румънската Православна църква участва в анти-СПИН кампания




Източник: www.daily-news.ro

В петък здравното министерство на Румъния обяви началото на нова, шестмесечна кампания под надслов „Отвори сърцето си”, която има за цел да се бори срещу дискриминацията на заразените с ХИВ/СПИН. Кампанията е част от Международния ден за борба със СПИН, в който хиляди хора по света почетоха паметта на починалите от СПИН и подкрепиха тези, които живеят с болестта, се посочва в прессъобщение на посолството на САЩ.

Шестмесечната кампания беше открита с конференция в хотел „Хилтън” в Букурещ. Представителят на посолството на САЩ, Марк Таплин, се присъедини към Йоан Бурага, генерален директор „Медицинско обслужване” в Министерство на здравеопазването и Доринел Моток, съветник на Патриарха на Православната църква, в обръщението им към хората, които живеят със СПИН. Те призоваха румънците от всички възрасти да бъдат по-добре информирани по въпросите на СПИН.

„Всички знаем колко унищожителна болест е СПИН: за тези, които живеят с нея, и за тези, които ги обичат”, каза Таплин по време на откриването. „Дискриминационните нагласи и действия на хората, които не разбират това, допълнително усложняват ситуацията.”

Според статистиката на здравното министерство, в Румъния живеят около 11 000 души, заразени със СПИН. По-голяма част от серопозитивните са деца и тийнейджъри.

Таплин потвърди ангажимента на правителството на САЩ и неговите партньори (Министерството на здравеопазването на Румъния, Световния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, Съвместната програма за СПИН на ОН, Световната здравна организация и др.) да продължат да работят по превенцията на ХИВ/СПИН и да засвидетелстват своето уважение и любов към серопозитивните. Той, също така, приветства участието на Православната църква в инициативата.

По време на шестмесечната кампания, популярната музикална група „Vita de Vie” и детската група „Гласът на сърцето” ще изнесат поредица от концерти, за да привлекат вниманието на румънската младеж към темата. В рамките на инициативата ще бъде проведен конкурс за фотографии на хора, които живеят със СПИН, интервюта на заразени с вируса ще бъдат представени в телевизионен клип, в страната ще бъдат разпространени образователни материали.

Превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...