Румънската църква в подкрепа на бежанците



BejanciВ сряда говорителят на Румънската патриаршия отец Константин Стойка излезе с публично изявление, в което се казва: „Независимо от факта, че бежанците са от друга народност, култура или вяра, за нас, християните, те са наши ближни, които са изпаднали в драматична ситуация заради кървавите конфликти в техните държави. Така че всички православни румънци трябва да се отнасят с любов и да предприемат дела от любов към тези ближни именно на основата на християнската вяра. Също така патриархът ще подкрепи решението на властите за приютяването на бежанци в Румъния“.

Патриаршеският говорител припомни кампанията за събиране на средства, която Румънската православна църква инициира през 2014 г. Бе събрана сумата от 500 хиляди евро, която бе предадена на Антиохийската патриаршия. Целта на инициативата бе да се подпомогнат семействата на жертвите и пострадалите от кървавия конфликт в Сирия; благотворителни акции бяха организирани във всички румънски църкви и манастири в страната и чужбина.

“Подкрепата за бежанците е в тясна връзка с нашата вяра. А вярата се изразява чрез дела”, допълни още говорителят на румънския патриарх.

Patriarh DanielВ началото на тази седмица пък Румънският патриарх Даниел се срещна с група млади християни от Йордания. На срещата той сподели: „Децата и младежите са голям дар от Бога за Църквата и обществото. За това, както Църквата, така и обществото трябва добре да се грижат за възпитанието на младите хора, за подкрепата им в професионалната им ориентация. Светът днес се сблъсква с феномена на секуларизацията, т.е. на  създаването на общество без Бог и вяра. Днес сме свидетели как бежанците от Сирия и от други страни от Изтока идват в европейските страни, за да се спасят от насилието, да оцелеят. Затова ние трябва да възпитаваме младите хора в духа на мира и на взаимното уважение на различните религии и култури“.

Йорданските младежи ще участват на откриващата се днес Европейска среща на православната младеж в румънския град Клуж-Напока.

Митрополитът на Клуж Андрей (Андрейкуц) също се изказа по въпроса за бежанската вълна в Европа, заявявайки, че бежанците “трябва да бъдат приети с добро, защото не са тръгнали от добро от техните страни, а поради възцарилия се терор и бедност“. На въпрос дали сегашната имигрантска криза на бежанци от ислямски държави може да застраши християнството в европейските страни, митрополит Андрей отговори, че според него това не би променило духовната конфигурация на Европа. I www.activenews.ro

 

 

 

Снимки: Reuters; www.activenews.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...