Румънската църква канонизира митрополит Варлаам (1585-1657)



Източник: Roumanie

Архиереи на Румънската православна църква, при чиноначалието на митрополит Даниил Молдавски и Буковински, са отслужили в сряда, 29 август, в манастира Секу (окръг Нямц, източна Румъния) тържествено богослужение за канонизация на митрополит Варлаам. На церемонията освен вярващите са присъствали членовете на Светия Синод и представителни делегации от различни държавни институции.

Митрополит Даниил е водил чинопоследованието, в съслужение с митрополитите Теофан Олтенски, Лаврентий Трансилвански Петър Бесарабски, Йосиф Централноевропейски и други архиереи на Румънската православна църква. Представителят на вселенския патриарх Вартоломей митрополит Поликарп Испански и Португалски също е присъствал на церемонията.

Пред около 6 хиляди вярващи, пристигнали от всички краища на страната, митрополит Даниил е обявил, че Светият Синод е взел решение да канонизира за светец молдавския митрополит Варлаам. „Ние не правим едно лице светец, ние признаваме неговата святост”, е казал митрополит Даниил.

Патриаршеският викарий епископ Киприан Къмпиняну е прочел Синодалния томос от 20 юни, издаден от Светия Синод в присъствието на упокоилия се в края на миналия юли патриарх Теоктист, с който е взето решението за канонизиране на митрополит Варлаам заради усилията му за съхраняването на православната вяра в онези смутни времена и заради дейността му като ктитор на църкви.

Синодалният томос определя 30 август като празник на свети митрополит Варлаам, след деня на Отсичане главата на свети Йоан Кръстител, на когото е посветен манастирът Секу. От 30 август манастирът ще има като втори покровител митрополит Варлаам.

Митрополит Даниил е благодарил за помощта, предоставена от правителството за организиране на церемонията по канонизацията, както и за ковчега от злато и сребро, изработен от Държавния монетен двор, в който са положени костите на светия митрополит Варлаам.

Житие на свети митрополит Варлаам

Варлаам, митрополит на Молдавия при царуването на княз Василий Лупу (1634-1653), е роден през 1585 година в областта Вранча, Източна Румъния, в семейството на православни селяни. Кръщелното му име е Василе.

През 1608 година е избран за игумен на манастира Секу, а 24 години по-късно за митрополит на Молдавия (23 септември 1632 – април 1653). През 1639 година той е един от кандидатите за катедрата на вселенския патриарх. През 1642 година участва в Събора в Яш и сам свиква около 1644-1645 година събор на молдавските и влашките йерарси, на който се приема неговият „Отговор на Катехизиса на Калвин”.

Последните си години прекарва в манастира Секу, където се оттегля през април 1653 година до смъртта си (август-декември 1657 година).

Митрополит Варлаам има важен принос в развитието на румънския литературен език и в утвърждаването на чувството за национално самосъзнание. Той основава в манастира „Свети Три светители” в Яш първата молдавска печатница, където са напечатани голям брой богословски книги.

Митрополит Варлаам подпомага църкви и манастири, основани от Василий Лупу, сред които църквата „Свети Три светители” в Яш (1639), в която се съхраняват мощите на света Параскева. (Ромпрес)

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...