Румънските военни в Афганистан имат своя църква



Източник: Ziarul Lumina

Във военната база до Кандахар румънските военни имат своя малка дървена църква, в която могат да присъстват на служби и да се молят, когато имат нужда. През шестте месеца, прекарани далеч от дома, отец Морцун им припомнял всеки празник и заедно празнували така, както биха празнували и ако си бяха в Яш. На службата на 14 октомври, деня на св. Параскева, поканили и американци.

“Моята роля се състои в това да оказвам религиозна подкрепа на румънските военни, а и на други православни, намиращи се в базата. Имаше един православен лекар от Америка, индиец от Сирийската Коптска Църква (много близка до Православната), египтянин от Коптската Църква, хора от Киргистан, православни от Сърбия, които работеха в базата – всички те участваха в службите.”

В продължение на четири месеца и половина религиозната подкрепа в базата била осигурена от 15 военни свещеници, от които девет американци (католици и протестанти), трима канадци, холандец, англичанин и румънец. Американците придавали на религиозната подкрепа особено важно значение. В това отношение отец Морцин казва, че е научил много:

“Става дума за подкрепата, която може да окаже военният свещеник. При тях е много развита социалната дейност и тя минава през свещеника. Имах да уча много в професионален план от колегите от Коалицията, най-вече когато става въпрос за работа с хора. Участвах в събития, организирани в комуната, каквато беше възпоменателната служба за 11 септември. Тогава всеки от нас участва с молитва.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...