Румънските миряни искат да видят покаянието на Корняну


Петдесетте румънски асоциации и фондации, инициатори на "Докладната на православните миряни към Светия Синод на Румънската Православна Църква във връзка с действията на митрополит Николае Корняну и епископ Софроний" съобщиха вчера, че уважават решението на Светия Синод на Румънската Православна Църква да приеме "извинението и разкаянието" на двамата йерарси.

Те смятат обаче, че това решение трябва да бъде последвано от публичен отказ от осъдителните "постъпки, предизвикали смущения в Църквата чрез некаконични действия". Признанията и покаянието, представени писмено, ще бъдат "първата крачка към поправяне", още повече, че в тази ситуация Светият Синод надмина всички очаквания, като не приложи никакви санкции на двамата епископи. Според представителите на различните организации липсата на писмено разкаяние от страна на двамата йерарси ще предизвика намаление на доверието към сегашните синодални архиереи, които в този случай се явяват гаранти за съгрешилите. | Ziua

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

  1. Грешник каза:

    „В книгата „Пролог“, на 5 септември срещаме следната чудна повест: В някой си град имало епископ, който по дяволско изкушение паднал в блуд. А било голям празник, и Църквата била пълна с народ; между тях и свещеници, които, разбира се, не знаели за греха му. Още щом влязъл в храма, той се обърнал към народа и казал: „Тази нощ аз паднах в блуден грях, поради което не мога да бъда повече ваш духовен отец. Оттук нататък не мога да ви бъда епископ“. Като чули това, всички хора заплакали и му казали: „Нека твоят грях да бъде върху нас, отче, само остани на епископския си пост“. Така те дълго го умолявали, като го уверявали, че заради смелата му изповед Бог го е простил. Най-сетне той им рекъл: „Ако искате да си остана ваш епископ, направете това, което ще ви кажа“. Те с радост се съгласили. Той заповядал да заключат страничните врати, като оставят само главната входна врата. После казал на боголюбците: „Няма да получи дял от Бога онзи, който при излизане не ме стъпче с нозете си“. След това легнал на входа и всички до един минали през него, стъпвайки върху него при излизане. И когато последният човек излязъл, чул се глас от небето: „Заради голямото му смирение, простих греха му“. Като чули това, всички богомолци прославили Бога“ (Сливенски митрополит Йоаникий, книгата „Покаяние и изповед“, София 1992, стр. 33-34).

  2. Грешник каза:

    „Изповядването на греховете е задължително за всеки християнин, в това число и преди всичко – за свещенослужителите. В светото Евангелие срещаме тая поговорка: “ Лекарю, изцери се сам“ (Лука 4:23). „Защото заради вас името Божие се хули между езичниците“, както е писано“ (Рим. 2:21-24; срв. Ис.52:5. Иез. 36:20-21).
    Господ Иисус Христос ще каже на всеки един такъв немарлив свещеник: „Имам нещо против тебе, задето остави първата си любов“ (Откр. 2:4), т. е. първата си ревност, с която може би си станал пастир! „Помни прочее, откъде си паднал, и се покай“! (Откр. 2:5).
    На свещеници, който съвсем са престанали да горят от пастирска ревност, Спасителят ще каже: “ Зная твоите дела; ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ! Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си. Защото казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че ти си злочест и клет, сиромах, сляп и гол … Бъди ревностен и се покай!“ (Откр. 3:15-19).
    Иисус Христос е казал на вярващия народ: „На Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите; затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете, а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат“ (Мат. 23:2-3). В духа на това спасително Христово внушение е изкована и поговорката: „Слушай какво говори свещеникът, а не гледай какво върши“ (Из книгата „Покаяние и изповед“, София 1992, Сливенски митрополит Йоаникий).

    СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ! АМИН!

  3. ieromonah Ioan каза:

    Чета вече няколко коментара от Вас и Ви моля да не коментирате повече. Не се излагайте, ако може да изкажете някоя своя мисъл може би, би било добре, но да цитирате постоянно и да ни отваряте очите и ни учите, като си мислите, че като цитирате правите Господа свой съюзник, силно се заблуждавате. Вадите думи от Евангелието и от книжки написани с големи букви за повече обем, а с това по нищо не се различавате от сектантите -протестанти. Говорете със свои думи, защото за учителите се смята недостатък, да дават наставления преписани от съчиненията на други, както и за художниците, които правят само копия от чужди картини.

  4. Грешник каза:

    По думите на Господ Иисус Христос :“Ако говорих зле, докажи злото; ако ли – добре, защо Ме биеш?“ (Иоан 18:23).

    СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ ! АМИН !

  5. ieromonah Ioan каза:

    Е, Вие направо ме затапихте. Голям познавач на Евангелието сте и как умело го използувате за себе си, направо да Ви завиди човек. Ако така и главата си използувахте, цена нямаше да имате смирени мой брате.

  6. Грешник каза:

    Простете, скъпи братко.
    Аз, грешникът и беззаконникът обичам истината. И понеже истината не е в мен (да Ви успокоя), а БОГ е истината: „Аз съм пътят и истината и животът“ ( Иоан 14:6), поради това си служа със словото Божие.
    Кажете истината, скъпи братко. Не аз Ви дразня изглежда, а самото слово Божие, защото аз не казвам нищо от себе си.

    СЛАВА НА ТЕБЕ ГОСПОДИ ВОВЕКИ ! АМИН !

  7. ieromonah Ioan каза:

    „аз не казвам нищо от себе си.“ ей това е единственото, което до сега си казъл. Хора като тебе вредят на църквата и аз затова се и възпротивих, защото твойте цитати не са от сърцето, а от главата и това е блудкаво. Хора като тебе брате са страхливци и се крият зад Господните думи, а гледам и от книжките на м.Иоаникий цитираш, което е още по старшно. Кажи нещо от себе си, защото, ако не си преживял Евангелието и не си го печупил през призмата на твоя живот приказките ти са празни бръщолевения. Недей да скверниш Евангелието! Дано си още млад и да нямаш житейски опит, та поне да имаш някакво оправдание.

  8. Грешник каза:

    В ИМЕТО НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ. АМИН!

    От цялото си сърце Ви прощавам – простете, скъпи братко. Прегръщам Ви. Бог е с всички нас! Амин!

    ДА БЪДЕ ТВОЯТА ВОЛЯ ОТЧЕ ВОВЕКИ ! АМИН !