Румънският парламент отстъпи пред позицията на Църквата: няма да има задължително сексуално образование в училище



Румънският парламент взе решение в сряда, на 3 юни, за премахване на задължителното „сексуално образование“ в училищата на страната, като се съобрази с позицията на  Православната църква, която нарече решението на Парламента за въвеждане на такова образование нападение срещу детската невинност.

За предложеното изменение, предложено от депутатите от двете партии, гласуваха депутати както от дясноцентристката управляваща Национално-либерална партия, така и от най-голямата партия в парламента, лявоцентристката, но социално консервативна Социалдемократическа партия.

Решението идва два месеца след като училищата бяха задължени със законова норма да предлагат сексуално образование на децата поне веднъж на шест месеца, като тази норма е била приета по-рано от Парламента и обнародвана от президента Клаус Йоханис.

Предишната версия на създава задължение за училищата  „систематично да внедряват… поне веднъж на всеки семестър образователни програми за живот, включително сексуално образование за деца, за предотвратяване разпространението  на полово предавани болести и бременност при непълнолетни“, като за това обучение не се изисква съгласие на родителите.

Измененият закон, който отново трябва да бъде обнародван от Йоханис, вече не включва понятието „сексуално образование“, а вместо това говори за въвеждането в училищата на „образование за живот, включително здравно образование, с цел да се спре разпространението на болести, предавани по полов път, и бременност при непълнолетни ”. Родителите също трябва да дават писмено съгласие децата им  да бъдат обучавани на курсовете.

Според статистическата агенция на ЕС Евростат, Румъния и България имат най-висок дял майки-тийнейджъри в ЕС. „Най-висок дял на ражданията на първи деца от млади майки на възраст под 20 години са регистрирани в България (12,5 на сто от общите раждания на първи деца през 2017 г.) и в Румъния (12,1 на сто)“, сочи Евростат за  2019 г.

Източник: balkaninsight.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...