Румънският Патриарх благослови диалога на богословието и философията



Ziarul Lumina

Румънската Патриаршия в сътрудничество с Министерство на културата и вероизповеданията, Букурещкия университет и Университета "Ал. И. Куза" в Яш организираха в края на тази седмица симпозиум на тема "Диалог между богословието и философията". Събитието се провежда за втори път.

Миналата година срещата се проведе в Дуръу, Нямц. На срещата основно се дискутираха религиозните проблеми на философите от Румъния. С други думи бяха развити общите перспективи на богослови и философи от гледна точка на рационалност и вяра, проблема за съществуването на Бога и разбирането на творението.

В по-широкия контекст на диалога, богослови и философи се сблъскаха с желанието да премахнат бариерата между двете науки.

Симпозиумът се проведе с благословията на Патриарх Даниил, който участва в първата работна сесия. Той изложи няколко критерии и принципи за използване на философията в богословската работа.

"Когато един богослов използва философията, той трябва да има предвид няколко благоразумни пътя. Общата точка на преплитане между богословие и философия е мъдростта, разбирана като интелект, който пази и подкрепя човешкия живот и хармонията. Разликата между интелект и мъдрост е, че интелектът, поставен в служба на живота, на хармонията, се превръща в мъдрост", каза главата на Румънската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...