Румънският патриарх Даниил навърши 71 г.



 

Негово Блаженство Румънският патриарх Даниил е роден през 1951 г. в село Добрещи, община Бара, окръг Тимиш. Той е третото дете в семейството на учителя Алексий и Стела Чоботеа.

Завършва докторантурата си по богословие под научното ръководство на отец Думитру Станилоае в Букурещ и след това под ръководството на двама френски професори в Страсбург. От 1980 г. е преподавател в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в замъка Босе край град Нион, Швейцария.

На 36-годишна възраст Дан-Илие Чоботеа е постриган за монах с името Даниил. Пристъпва към монашески живот на Преображение Господне, 6 август 1987 г., в манастира Сихастрия, като негов духовен наставник е старецът Клеопа Илие.

На 14 август е ръкоположен за дякон, а на 15 август – за йеромонах. На 4 март 1990 г., съвсем скоро след политическите промени в страната, е хиротонисан за епископ на Лугож, със служение като викарий на архиепископа на Тимишоара и митрополит на Банат – Николай. На 1 юли същата година е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина.

В Яш той осъществява множество успешни инициативи в пастирската, административната и академичната сфера. Предприема стъпки за консолидирането и възстановяването на митрополитската катедрала в Яш, както и за основаването на Центъра за диагностика и лечение Провидънс, който е първата болница на Църквата със структура, одобрена от Министерството на здравеопазването със 102 легла.

Патриарх Даниил е един от основателите на Богословския факултет в Яш, където и до днес е професор по догматика, на няколко семинарии в епрахията си и други църковни институти. През 2003 г. е обявен за почетен доктор на Католическия университет „Пресвято Сърце Исусово“ във Феърфийлд, Кънектикът, САЩ.

От септември 2007 г. той е патриарх на Румъния. От началото на мисията си Негово Блаженство патриарх Даниил полага грижи за продължаването на започнатите вече проекти и осъществяването на нови, свързани както със социалната дейност на църквата, така и с духовния живот.

През този период Румънската църква претърпява промени, насочени към запазване непроменен духа на молитвата и същевременно подобряването на живота на хората. Най-известното от постиженията на настоящия лидер на Румънската православна църква е изпълнението на едно старо желание на румънците: Националната катедрала „Спасение на нацията“, която беше осветена сто години след присъединяването на Трансилвания и Банат към Румъния през 1918 г.

Патриарх Даниил отдава специално внимание на румънските боговидци – мъченици и светци. По време на неговото патриаршеско служение са канонизирани над 30 румънски светци. Катедралата „Спасение на нацията“ е посветена на румънските национални герои, като свети апостол Андрей Първозвани е неин покровител.

Сред първите патриаршески инициативи в Букурещ е и създаването на Медийния център Базилика. Патриарх Даниил е особено загрижен и за румънците в диаспората, поради което по предложение на Негово Блаженство през 2009 г. Светият Синод реши да установи ден, посветен на румънските мигранти.

Патриархът усилено насърчава социалната дейност, като Румънската православна църква е известна с активната си благотворителна дейност и поддържа повече от 800 филантропски институции.

 

Източник: basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...