Румънският патриарх Теоктист: Стъписани сме от изявлението на Ватикана



Източник: Патриархия.ru

Негово Светейшество румънският патриарх Теоктист осъди неотдавнашното изявление на Ватикана, според което Римокатолическата Църква е "единствената истинска Църква", съобщават световните информационни агенции.

"Стъписани сме от това изявление, предизвикало безпокойството на целия християнски свят. Подобни неща не радват Бога. След едни толкова груби твърдения няма да е лесно да се намери начин да се продължи диалогът с Католическата Църква — поне докато тя не ни признае като Църква", заяви патриарх Теоктист, коментирайки документа, издаден от ватиканската Конгрегация по делата на вероучението.

В него в частност се твърди, че "Христос е създал на земята една Църква и на нейните цели и задачи отговаря Католическата Църква, а не другите християнски конфесии".

Според патриарха твърденията на Ватикана, изразяващи официалната католическа гледна точка, само усложняват междуцърковния диалог и настройват Църквите една срещу друга.

Заедно с това той все пак изрази надеждата си, че папа Бенедикт XVI ще продължи опитите на своя предшественик за примиряване на християнските Църкви в името на "светото единство".

Румънската патриаршия, подчерта той, се надява в политиката на другите християнски Църкви да се появят "проблясъци на здрав смисъл", което би позволило на християнската общност да "не изпадне в хаос и да избегне грубото разрушаване на резултатите на цялата онази примирителна дейност, която проведохме през последните десетилетия".

През 1999 г. покойният папа Йоан Павел II за първи път в историята посети Румъния. По време на визитата си той и патриарх Теоктист призоваха заедно към "лекуване на разделенията върху тялото на християнството".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...