Румънският президент поздрави новия патриарх на Румънската православна църква



 

Източник: Агенция Фокус

Румънският президент Траян Бъсеску поздрави митрополита на Молдова Даниил по случай избирането му за патриарх на Румънската православна църква. В съобщение, публикувано на сайта на президентството в Букурещ, се казва: “Президентът Траян Бъсеску пожелава на Негово високо преосвещенство дълги години и успехи като предводител на православните християни в Румъния, като изразява увереността си, че Негово високо преосвещенство Даниил ще посвети мъдростта и опита си в служба на ценностите на вярата и ръководенето на Румънската православна църква в едно модерно и европейско общество”.

Днес румънските вестници отделят огромно място на избора на нов патриарх на Румънската православна църква.  “Евениментул зилей” пише, че Даниил спечелил с 95 срещу 65 гласа на втория тур срещу основния си конкурент – митрополита на Клуж Вартоломей Анания. Само един глас не достигнал на новия румънски патриарх да бъде избран още на първия тур. Изданието коментира, че с избора на 56-годишния Даниил Румънската православна църква навлиза в нов, европейски етап на развитие, тъй като новият патриарх е млад, амбициозен и има подкрепата на бизнеса и политическата класа.
“Реалитатя ромъняска” пише, че Даниил е известен като създателя на радиостанция "Тринитас" в град Яш (Североизточна Румъния), която е най-слушаната източноевропейска религиозна радиостанция. Като митрополит на Молдова и Буковина Даниил развива религиозния туризъм и създава фабрики, собственост на църквата.
“Гардианул” представя биографични данни за новия румънски патриарх. Роденият през 1951 г. Даниил завършва богословие в Букурещ, след което продължава образованието си във Франция и Германия, като защитава докторска дисертация по протестантска теология в Страсбург. През 1990 г. е избран за митрополит на Молдова и Буковина, а от 1992 г. е преподавател в Богословския факултет на университета “Александру Йон Куза” в град Яш. 

Православната църква в Румъния е напълно автономна, тя е и църквата с най-много последователи в православния свят, веднага сред Руската църква. Дали има обаче достатъчно авторитет? Лука Никулеску, кореспондент на РФИ от Букурещ коментира така: “Девет от всеки десет румънци са православни. Трима от всеки четирима румънски граждани заявяват, че имат доверие в църквата. Тоест, авторитетът й е огромен. Има обаче и някои критики. Основната е, че църковната власт значително се доближава до държавната власт. В Румъния, също както и във Франция, църквата официално е отделена от държавата. На практика нещата не стоят по този начин. В държавните училища например, портретът на вездесъщия Николае Чаушеску беше заменен след 1989 г. с икони на Иисус Христос и Богородица, а вероучението в обществените училища е задължително".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...