Румънски свещеник превръща автобус в подвижна библиотека за деца



Децата от Валени, окръг Брашов в Румъния скоро ще имат своята подвижна библиотека.

Инициативата е на местния енорийски свещеник отец Клаудиу Попа. Неговото желание е да помогне на децата в града, като превърне автобус в подвижна библиотека, наричайки го библиобус.

„Един ден осъзнах, че имам много книги, както от моята лична библиотека, така и получени от дарения, които реших да изложа в енорийския дом. Плановете се промениха и трябваше да намеря друго място за книгите. Така ми хрумна идеята за библиобус“, обясни свещеникът.

С помощта на доброжелателни хора той намира в Брашов необходимия автобус, чиято дължина е 12 м.

„Сумата за закупуване на автобуса беше покрита отчасти от собствените ми приходи, но също и от дарители. В резултат на това той вече пристигна при нас, по-бързо, отколкото предполагахме, и това много ни радва.”

„Възнамеряваме да направим малки промени в интериора – ще боядисаме и декорираме вътрешността на автобуса, ще се поставят рафтове за книгите и шкафове за съхранение на учебните материали, ще се погрижим за отоплението и осветлението“, отбеляза свещеникът.

„Освен това в подвижната библиотека ще организираме дейности в помощ на интелектуалното и личностно развитие на детето: четения на книги и дискусии; създаване на ръчно изработени изделия – гривни и различни декорации; ще провеждаме и логико-математически игри, редене на пъзели и др.”

„Една от нашите цели е да се подпомогне социализацията на децата, общуването с тях да се осъществява преди всичко чрез приемане, доброта, уважение и изграждане на доверие. Не на последно място участието в дейностите в подвижната библиотека ще им помогне да се освободят от изкушенията на виртуалното пространство – твърде много часове пред телефона, телевизора или компютъра“, посочи отец Клаудиу Попа.

 

Източник: basilica.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...