Румънски свещеници ще се кандидатират на местни избори



netinfo.bg

Свещениците в Румъния вече могат да се насочат към политическа кариера, според решение на Светия синод на Румънската православна църква, с което се разрешава участието им в местните избори.

Днес решението беше оповестено от българските медии, които цитират АФП.

Според разпространената информация, румънските отци ще могат да се кандидатират за съветници на общинските избори в неделя, след като по искане на много миряни Синодът е решил да отмени забраната от 2004 г. и да приеме участието им в местните избори. Свещениците могат да се състезават само като независими кандидати. Това е заявил говорителят на Патриаршията, свещеник Константин Стойка.

В утрешните избори ще участват няколко десетки свещеници в цялата страна. Според г-н Стойка това участие има за цел да продължи социалната мисия на свещеника с други средства. В отговор на критиките, че с подобна стъпка Църквата демонстрира желание за политическа роля в страната, се изтъква, че "трябва да се построят повече църкви, има енории, които трябва да се подпомогнат, а също трябва да се работи сред младите".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...