Румънски университет присъжда почетна докторска титла на папа Бенедикт ХVІ



Източник: la-Croix.com
 
Папа Бенедикт ХVІ е бил удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Университета в Клуж (Северозападна Румъния) „в знак на признателност за богословското и философското му дело”.

„С богатото си богословско и философско дело кардинал Йозеф Ратцингер, сегашният папа Бенедикт ХVІ, допринесе съществено за утвърждаването на ценностите на християнския свят и на юдео-християнската традиция”, е заявил в приветственото си слово председателят на Академичния съвет на университета и бивш министър на образованието Андрей Марга. Според него, постъпките за присъждането на титлата на кардинал Ратцингер са започнали в средата на 2004 година, преди същият „да се възкачи на престола на Свети Петър”.

„За наше най-голямо удовлетворение, бяхме уведомени, че Негово светейшество е приел с благодарност титлата”, добавил Марга. „Надяваме се, че проявите, свързани с връчването на това отличие ще поощрят богословските изследвания в рамките на Университета в Клуж”, е заявил от своя страна апостолическият нунций в Румъния Жан-Клод Перисе.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...