Румънците в Париж се чувстват като у дома си


Източник: ziarullumina.ro

В Париж има три румънски църкви. Една от тях се намира в Латинския квартал и е под юрисдикцията на Румънската епископия в Америка и Канада. Втората – в Saint Sulpice – e подчинена на Румънската патриаршия, а третата – “гръцката църква” – на Еладската православна църква.

Църквата се намира недалеч от Notre Dame de Paris на брега на Сена и съвсем близо до Saint Julien le Pauvre (най-старата църква в Париж). Носи името “Светите Архангели Михаил, Гавриил и Рафаил”. Храмът е исторически паметник. Конструиран е през 1379 година. През 1882 година правителството на румънския владетел го купува за румънците, живеещи в Париж. Един от ктиторите на църквата е Александру Йоан Куза. Днес църквата се издържа от даренията на вярващите. Свещениците там служат в името на Бог и за спасение на вярващите, но без заплата. Всеки свещеник, служил там, е практикувал успоредно с пастирската си дейност и нещо друго, за да може да преживява. Както всяка една румънска енория и “Светите архангели” в Париж се опитва да бъде близо до енориашите си и до техните проблеми. Вярващите, напуснали домовете си, се молят за един по-добър живот, за семействата си, даже в много случаи за това да си намерят работа. Те идват на църква и за да благодарят на Бога за дадената им възможност, за това че съумяват да издържат родителите и децата си.

Освен с богатата си история, тази църква може да се похвали и с активните си енориаши. Църквата разполага с библиотека, където вярващите могат да намерят богословска литература на родния си език. Всяка неделя се провеждат беседи по катехизис за деца. В рамките на културната библиотечна програма се провеждат и курсове по румънски език. В рамките на енорията функционират и три асоциации: APCOR – Асоциация за румънска православна култура; AEOR – Асоциация на Румънската православна Епархия в Западна Европа; и AFORHF – Асоциация на православните румънки зад граница.

Освен образователната си програма църквата провежда и различни културно-артистични прояви като изложби, концерти и конференции.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...