Русия опровергава Доклада за верските свободи на Държавния департамент на САЩ



Източник: РИА Новости

Заключенията на Американския държавен департамент, според които Русия има пристрастно отношение спрямо второстепенните изповедания, са безпочвени, е заявил в понеделник на срещата си с висши представители на Руската православна църква председателят на Комитета на руската Дума за обществените обединения и религиозните организации, Сергей Попов.

Той е разкритикувал заключенията на Международния доклад за свободата на вероизповедание на Държавния департамент на САЩ, обявен пред Американския конгрес на 9 ноември тази година от Държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Русия е била цитирана сред страните, чиито власти имат пристрастно отношение спрямо второстепенните вероизповедания.

Според американците, заключенията на доклада са справедливи. Това, което ги притеснява на първо място, е тясното сътрудничество между държавата и Православната църква, която почти се е превърнала в държавна религия… Освен това, те смятат, че Русия не отделя достатъчно внимание на младите религиозни организации, е изтъкнал Попов.

По мнението на руския парламентарист, фактът, че „всички основни вероизповедания съжителстват в Русия и взимат съвместни решения за най-важните проблеми” не се харесва на американците. „Това е нормален процес”, смята той.

Няма нищо лошо в това различни гледни точки за духовното развитие да съжителстват, но налагането на една или друга позиция е немислимо, заявява председателят на Комитета на руската Дума.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...