Русия отхвърля обвиненията, че нарушава религиозните свободи


Източник: Интерфакс

Руското Министерство на външните работи заяви, че тазгодишният доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на религиозните свободи по света, който бе представен наскоро пред американския Конгрес, съдържа погрешни твърдения и претенции в раздела, посветен на Русия.

"Посветеният на Русия раздел… е издържан както винаги в негативен дух", отбеляза официалният представител на министерството Михаил Каминин в отговор на журналистически въпрос. Според Каминин в доклада "отново се повтаря стандартният набор от необосновани претенции, съдържа множество неточни, а често и откровено погрешни формулировки, фалшифицирания на факти, остаряла информация и препратки към явно съмнителни източници".

"Много от местата в текста имат съвършено абсурден характер – да вземем дори само твърдението, че нападението срещу Налчик през октомври 2005 г. било уж предизвикано от масово затваряне на джамии!" – каза той.

Представителите на Руската православна църква също отхвърлиха основните положения на доклада.

"В днешния свят, в който се изострят идейните противоречия, няма и не може да има държава и общество, абсолютно неутрални в религиозната сфера. САЩ или ще бъдат принудени да разберат и приемат този факт, или ще трябва да продължат да бранят неубедително неща, които животът отдавна е отхвърлил и в самата Америка", заяви протойерей Всеволод Чаплин в отговор на твърденията, че руската държава толерира православната религия в ущърб на другите изповедания. Той обвини авторите на доклада, че прокарват избирателен подход и защитават интересите само на онези религиозни общини, които са влиятелни и финансово силни в САЩ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...