Русия празнува деня, в който застъпничеството на Божията майка прогонва полските нашественици


Москва, 4 ноември. Днес по решение на Държавната Дума Русия празнува нов официален празничен ден – Деня на националното единство – който беше установен на мястото на отменения 7 ноември (деня на Октомврийската революция) и който е призван да подчертае историческите и православни корени на днешната руска държава. Празникът съвпада с деня, в който Руската православна църква чества чудотворната икона на Казанската Божия майка, която е и национална светиня на Русия.

През 1612 г. Москва и Кремъл са окупирани от полски нашественици, дошли, за да присъединят Русия към Полско-Литовската държава и да наложат католическата вяра на руснаците. Руската държавност се е разпаднала в резултат на т. нар. “Смутно време”, страната е в състояние на хаос.

В този тежък момент народът се самоорганизира и поема съдбата си в свои ръце. Общонародното опълчение, събрано в провинциалните градове и села, тръгва с чудотворната Казанска икона на Божията майка към Москва. Готвейки се за щурма на Москва, руското войнство три дни пости и се моли пред свещения образ. В това време архиепископ Арсений, който е пленен от поляците и заточен в Кремъл, вижда във видение преп. Сергий Радонежки, който му казва: “Арсение, нашите молитви са чути, чрез застъпничеството на Богородица Божият съд за Отечеството е променен към милост, утре Москва ще бъде превзета и Русия ще бъде спасена”. След два дни, на 4 ноември, пророчеството се сбъдва.

Предвижда се празнуването на Деня на националното единство да бъде отбелязано с масови акции на благотворителност и милосърдие. Тази сутрин в рамките на тържествата, които ще продължат през целия ден, руският патриарх Алексий ІІ освети възстановения храм “Рождество на Йоан Предтеча” в Нижни Новгород, пред който през 1612 г. водачите на всенародното опълчение княз Пожарски и търговецът Кузма Минин са произнесли за пръв път пред съгражданите си своя апел за освобождаване на отечеството.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...