Русия празнува днес Рождество Христово


Православните християни в Русия честват Рождество Христово (7 януари стар стил). Заедно с Руската православна църква днес празника отбелязват и някои други поместни православни Църкви – Сръбската, Грузинската, Иерусалимската, както и монасите на Света Гора. В нощта на 6 срещу 7 януари Негово светейшество Патриарх Алексий отслужи празнична Василиева литургия в храма "Христос Спасител" в Москва.

Храмът беше препълнен с молещи се московчани, на богослужението присъстваха министър-председателят на Русия г-н Фрадков и главата на президентската администрация г-н Собянин. Самият президент Владимир Путин посрещна празника в сибирския град Якутск. Той присъства на коледното богослужение в катедралния храм "Преображение Господне". Президентът, който бе заобиколен тясно от якутски деца и младежи, се помоли и запали свещ.

Според руските народни обичаи дните от Коледа до Богоявление (19 януари стар стил) се наричат Святки (Свети дни). Това е време на веселие и радост: по улиците на градовете се устройват празненства, угощения и карнавални шествия, хората си правят подаръци, вият се хороводи, а по селата деца и младежи-коледари "славят Христа" (ходят по къщите с празничната вест). Москва и другите руски градове вече греят в празнична коледна украса. В годините след падането на съветския режим старинните рождественски обичаи и празници се възраждат активно в Русия и стават все по-популярни сред хората.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...