Руската задгранична църква обвини Константинопол в намеса в делата на руското православие



Източник: Patriarchia.ru

Марк, архиепископ Берлински и Германски (Руската задгранична църква), заяви, че усложненията в отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия са по вина на Константинопол. "Те се месят постоянно в нашите дела", каза владика Марк.

"Това започна в грандиозни мащаби още през 1917 г., по времето на революцията, когато те започнаха да се месят в руските дела, и продължава и днес в Естония и Украйна", заяви той на пресконференция в Париж, посветена на обединението на двете части на Руската Църква.

Владиката изрази надежда, че "хората, които носят отговорност за това, ще се опомнят и ще намерят сили да се откажат от този неверен път".

Архиепископ Марк (Арнт) е един от най-известните представители на Руската задгранична църква. Той е германец по произход. Приема православието през 1964 г. През 70-те години учи богословие в Белград, където влиза в кръга на учениците на св. Юстин Попович. През 1980 г. оглавява берлинско-германската епархия на РПЦЗ. От 2000 г. ръководи Комисията по въпросите на единството на Руската църква, а от 2003 г. е председател на Комисията на Руската задгранична църква за преговори с Московската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...