Руската задгранична църква потвърждава прекратяването на общение с гръцкия Синод на противостоящите



Източник: РПЦЗГ

От 21 до 23 февруари в Ню Йорк се е състояло редовно заседание на Архиерейския синод под председателството на митрополит Лавър. На сесията са участвали постоянните членове на Архиерейския Синод Марк, архиепископ на Берлин и Германия, Кирил, архиепископ на Сан Франциско и Западна Америка, Гавриил, епископ на Манхатън, и Михаил, епископ на Бостън. След като са изслушали доклада на митрофорния протойерей Александър Лебедев, секретар на Комисията по преговори с Московската патриаршия, председателят и членовете на Синода са изразили удовлетворение от работата, извършена от комисията за изминалото време, както и благодарност към нейните членове за труда им.

На 21 февруари Архиерейският синод е разгледал последното писмо на Оропоския и Филийски митрополит Киприан и Синода на противостоящите, в което същите заявяват, че определят пълно и решително прекратяване на всякакво църковно общение с Руската задгранична църква.

Както се посочва в писмото, миналата година името на митрополит Лавър, първойерарха на Руската църква зад граница, е „било зачеркнато от диптисите”. Във връзка с това Архиерейският Синод е постановил общението със Синода на противостоящите под председателството на митрополит Киприан да се счита за прекратено, което да бъде сведено до знанието на предстоятелите на старостилните църкви в Румъния и България чрез специално изпратен за целта свещенослужител на Руската задгранична църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...