Руската православна църква образува екзархия в Африка



На заседанието си от 29 декември 2021 г. Светият Синод на Руската православна църква изслуша доклада на заместник-председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия – Ереванския архиепископ Леонид за продължаващите да постъпват многобройни молби на клирици на Александрийската патриаршия да бъдат приети под омофора на Московския патриарх, съобщава сайтът на Отдела.

Вследствие на това, че Александрийският патриарх Теофил се присъедини към разкола, като спомена по време на Божествената литургия на 8 ноември 2019 г. главата на т. нар. „Православна църква на Украйна“ сред предстоятелите на автокефалните църкви, призна тази разколническа групировка и съслужи заедно с нейния глава на 13 август 2021 г., многобройни клирици на Александрийската патриаршия заявиха несъгласие с позицията на своя предстоятел и се обърнаха към патриарха на Москва и цяла Русия Кирил с молба да бъдат приети в лоното на Руската православна църква.

По благословение на патриарха и в изпълнение на решението на Светия Синод от 24 септември 2021 г. архиепископ Леонид проучи многобройните молби на духовенството на Александрийската патриаршия и се срещна лично с лидерите на тези общини – повече от сто свещеници от осем африкански страни, отказващи да бъдат в църковно общение с разколниците. Към този момент не по-малко от 102 енории на Александрийската патриаршия начело с техните пастири са заявили желанието си да преминат в лоното на Руската православна църква. Много от тях са се обърнали с тази молба още през 2019 г., след като предстоятелят на Александрийският патриарх Теодор встъпи в общение с разколническата групировка.

Светият Синод констатира невъзможността за по-нататъшен отказ на молбите на клириците на Александрийската патриаршия да бъдат приети под омофора на Московския патриарх. В юрисдикцията на Руската православна църква бяха приети 102 клирици на Александрийската патриаршия от осем африкански страни заедно с техните енории и паство.

Синодът реши да образува Патриаршеска екзархия в Африка, която ще се състои от Северноафриканска (с център Кайро) и Южноафриканска (с център Йоханесбург) епархии. За патриаршески екзарх на Африка бе назначен Ереванско-Арменският архиепископ Леонид. Във връзка с това владика Леонид беше освободен от поста заместник-председател на ОВЦС, но ще продължава да управлява временно Ереванско-Арменската епархия.

 

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...