Руската православна църква отхвърля евтаназията и хомосексуализма



Източник: РИА-Новости

Руската православна църква се противопоставя на опитите евтаназията и хомосексуализмът да бъдат обявени за обществено приети норми, е заявил вчера Смоленският и Калининградски митрополит Кирил в речта си пред Х-ия Световен руски народен събор в Москва.

„Може би е несправедливо да се предписват наказателни санкции срещу евтаназията и хомосексуализма, но още по-несправедливо би било те да бъдат приети като законно признати от обществото норми” – е посочил митрополитът, който е председател на Отдела за външноцърковните отношения на Московската патриаршия.

В частност, митрополит Кирил е критикувал доклада на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) „Жените и религиите в Европа”, който предлага свободата на вероизповедание да бъде ограничена от правата на човека. Друга международна резолюция предписва в училищата да се преподава толерантност към хомосексулността, което означава, че „правата на човека са над интересите на обществото” – е казал със съжаление той.

„Според нас, свободите и правата трябва да бъдат в хармония с интересите на обществото” – е добавил висшият духовник, обръщайки внимание, че законодателството трябва да утвърждава моралните норми, споделяни от болшинството население.  

„Още от времето на Русо, Западният свят упорито смята, че е достатъчно да се даде на човека свобода, за да определи той сам моралните норми на своето поведение. В тази идеология в полза на плурализма, понятията авторитет и грях се заличават” – е заключил митрополит Кирил.

„Човекът пък, в греховното си състояние, – е подчертал той – не винаги може да разпознае кое е добро и кое – зло”. Затова, по неговите думи, са необходими външни критерии за добро и зло. В основата им трябва да лежат Десетте Божи заповеди, които всички традиционни религии приемат.

Митрополитът е призовал Събора да вземе активно участие в правозащитната дейност и да отговори на въпроса: „Как да се осигури свободата на избор на човека, но едновременно с това и да се поддържа нравственото направление на този избор”. На участниците в събора също предстои да създадат декларация за правата и свободите на човека, изхождайки от духовно-нравствената традиция на Русия. Само при подобен подход, смята представителят на РПЦ, руската цивилизация ще даде своя голям принос за изграждането на мирния и цивилизован живот на планетата.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...