Руската православна църква прекъсва евхаристийно общение с Вселенската патриаршия



На днешното си заседание в Минск Св. Синод на Руската православна църква е взел решение за прекъсване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия.

В официалното съобщение на Московската патриаршия е цитиран част от документа, върху чийто текст се основава решението на синодалните членове: „Приемането в общение на разколници и анатемосани от друга поместна църква лица, заедно с ръкоположените от тях „епископи“ и „клирици“, е посегателство над чуждата канонична територия, опит за отричане от собствените исторически решения и задължения – всичко това поставя Константинополската патриаршия извън пределите на каноничното поле и, за голяма наша скръб, прави невъможно за нас продължаването на евхаристийно общение с нейните йерарси, духовенство и миряни“.

„От днес и за в бъдеще – до отказа на Константинополската патриаршия от приетите от нея антиканонични решения, за всички свещенослужители на Руската православна църква е невъзможно съслужението с клирици на Константинополската църква, а за миряните – участието в Тайнствата, извършвани в нейните храмове“, се казва още в документа.

Св. Синод на Руската църква е отправил и призив към синодалните членове на другите поместни църкви да изкажат оценка за действията на Вселенската патриаршия и заедно да потърсят път за изход от тази „най-тежка криза, раздираща тялото на Църквата“.

 

Източник: Patriarchia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...