Руската православна църква призовава за бойкот на концерт на Мадона



Източник: Cyberpresse.ca

Руската православна църква призова в петък да се бойкотира първият концерт на американската поп-звезда Мадона в Москва и обвини певицата, че „експлоатира християнските символи”, като ги „съчетава със собствените си страсти”.

„Американската певица Мадона експлоатира християнските символи – кръста, броеницата и разпятието – и се опитва да съчетава човешките страсти, в това число и своите собствени, със свещени неща”, – е критикувал говорителят на Московската патриаршия отец Всеволод Чаплин.

„Не мисля, че православните вярващи трябва да подкрепят тази дама, посещавайки концерта й”, – е изтъкнал отец Всеволод пред радио „Ехо Москвы”. Мадона „има нужда от духовни грижи, тъй като се колебае между християнството и кабалата” – юдейска мистика, която тя проповядва, –смята православният свещеник.

От своя страна, главата на Конференцията на католическите епископи Игор Ковалевски, в интервю пред същото радио, не е толкова категоричен. „Зависи от съвестта на всеки вярващ и на неговите вкусове. За вкусове и цветове не се спори”, – е заявил той.

Мадона трябва да изнесе концерт в Москва на 11 септември, в рамките на световното си турне Confessions. Концертът ще с състои на Воробьевы горы (бившите Ленинские горы), близо до Московския университет, където през 1997 година се състоя спектакъл на Жан-Мишел Жар.

За концерта си звездата ще пренесе в Москва 200 тона реквизит, натоварен на 57 камиона, са съобщили в петък организаторите. Билетите ще струват между 1500 и 25000 рубли (56 – 930 долара).

Поп-певицата предизвика скандал с клипа си Like a Prayer (1989), в който целуваше Христос на фона на кръст, обхванат от пламъци, и след това в Justify my love, където се появи чисто гола. Тя оскърби християните по целия свят, като изпя песента си Live to tell разпъната на кръст, докато снимки на деца от Третия свят се прожектираха около нея. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...