Руската православна църква събра над 15 милиона рубли за пострадалите от пожарите



От синодалния отдел „Църковна благотворителност и социално служение” на Руската православна църква са събрани 15 милиона 679 хиляди рубли, 7147 долара и 888 евро за пострадалите от пожарите, съобщи електронното издание Православие.ру.

Едни от най-големите дарители досега са Святотроицката Сергиева лавра и Покровския женски манастир в Москва, които са превели по един милион рубли. Пет хиляди долара е предоставил Фондът за помощи на Руската православна църква. Над хиляда и петстотин долара са дарени от православните християни от Тайланд.

През последните 11 дена от Светия синод под ръководството на Патриарх Кирил са изпратени в бедстващи райони 144 коли с хуманитарни помощи. Това са предимно частни коли на доброволци, които са откликнали на призива на Синодалния отдел за благотворителност. В спасителната акция са включени и десетина тежкотоварни камиона. Църковното ръководство отправя помощите към най-тежко засегнатите райони в Рязанска, Воронежка, Липецка, Владимирска, Нижегородска и Московска област.

Електронният портал за благотворителност и социална дейност Милосърдие.ру информира, че 170 доброволци се грижат за сортирането и товаренето на помощите през цялото денонощие. Над 500 души ежедневно даряват вещи от първа необходимост за страдащите от нестихващите пламъци. Списъкът с необходимите вещи се обновява постоянно на сайта на Светия синод на Руската православна църква. Сред най-важните предмети сега са електропомпи, брадви, лопати, обувки с дебели подметки, работни ръкавици, огнеустойчиви дрехи, надуваеми матраци, рибни консерви, питейна вода и лекарства.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...