Руската църква планира създаването на свой собствен правозащитен център



Източник: www.patriarhia.ru

Московската патриаршия ще създаде собствен правозащитен център за решаване на проблеми от сферата на човешките права и свободи в съответствие с руските духовно-национални традиции.

„В днешно време грешката на много правозащитници се състои в това, че тяхната дейност не съответства на мнението и ценностите на по-голямата част от нашия народ. Нужно е да се отстранят пречките пред съвременната правозащитна дейност”, заяви председателят на отдела за Външно църковни отношения, Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, който даде пресконференция в четвъртък в сградата на агенция Интерфакс.

Владиката смята, че правозащитната тема трябва да бъде обект на внимание не само за гражданското общество, но и за Руската Православна църква. По думите на митрополита, обсъждането на проблемите на правата и свободите на човека е една от централните теми на предстоящия Х Всемирен Руски Народен събор (ВРНС).

Владиката съобщи, че заедно с това по време на събора по инициатива на Руската църква ще бъде разгледан проект за създаване на собствен правозащитен център, който ще се занимава с формулирането на идеи за правата на човека в съответствие със собствената национална, културна и духовна традиция на Русия.

По думите на владиката, разпространеното днес разбиране за правата на човека е разработено от западната културна традиция, „а руската цивилизация не е имала никакво отношение по този въпрос”.

„Ние, бидейки велика самобитна цивилизация, не бива за пореден път да се оказваме в положението на осведомени” – отбелязва иерархът.

„В днешно време темата за правата на човека е не просто предмет на дипломатически дискусии, както е било това по времето на съветската дипломация, а е предмет на всекидневния живот” – подчертава той.

На свой ред отговорният секретар на ВРНС Олег Ефимов отбеляза на пресконференцията, че необходимостта от създаване на правозащитен център е била обусловена също и от това, че в секретариата на Събора до голяма степен постъпват заявления от граждани и молби за помощ по въпроси, свързани със защитата на техните права и свободи.

Освен това, митрополит Кирил заявява: в САЩ, които усвояват ролята на световен либерален жандармеризъм, оценяват нивото на религиозните свободи зад граница, използвайки едностранни и необективни източници на информация.

Коментирайки ситуацията по въпроса за свободата на вероизповеданията в Афганистан, владиката определя неотдавнашния инцидент с осъждането на властите на страната на бившия мюсюлманин, приел християнството като „въпиющо нарушение на религиозните свободи” и отбелязва, че Руската църква е изключително обезпокоена от създалата се ситуация.

доклад по темата
декларация

Превод: Стояна Стоева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...