Руските мюсюлмани протестират срещу християнските символи в герба и влиянието на РПЦ


МОСКВА. Лидерите на мюсюлманите в Русия поискаха премахването на православните символи от герба на Русия. Според мнението на мюсюлманските лидери, богослови и учени, гербът трябва да символизира "многоконфесионалността и многонационалността" на руската държава, съобщава "Ислам-инфо".

Нафигула Аширов, председател на Духовното управление на мюсюлманите от Азиатската част на Русия, заяви:

"Правозащитните организации отдавна поставят въпроса за това дали е правомерно използването на религиозни символи в държавната символика или в органите на държавната власт. Ние, мюсюлманите, се солидаризираме с тях. Проблемът не е само в руския герб. Може да се каже, че в структурите на държавата иконите се окачват едва ли не по стените. На армейски части, поделения на полицията и силите за сигурност се присвояват имена на различни светци, покровители уж на войнството. Силовите структури и местните власти съвместно с Руската православна църква установяват поклонни кръстове в граничните пунктове, на входовете на градовете. Строят се православни параклиси в ръководните органи на въоръжените сили. Дайте да построим тогава навсякъде и джамии, синагоги, католически църкви, пагоди. Така ще стигнем до пълен абсурд".

Председателят на Духовното управление на мюсюлманите в Карелия Али Висам Бардвил смята, че използването на християнски символи в герба е недопустимо, защото "кръстът не е мюсюлмански символ".

"Нашата страна не е мюсюлманска, но тя не е и православна. Ние уважаваме религиозните чувства на християните, но не признаваме, че Христос е бил разпънат на кръст. Затова аз смятам, че православната символика трябва да се премахне от герба, за да стане той приемлив за представителите на всички религии. Мюсюлманите винаги ще подкрепят политиците, които поискат промяна на съществуващата символика в герба на Русия" – заяви Бардвил.

Заместник-председателят на Духовното управление на мюсюлманите на Нижегородска област Дамир Мухетдинов твърди, че православната символика пречи на националното единство: "Ние, мюсюлманите от Нижегородско, бяхме с цялото си сърце за празника на националното единство. Но ние не можехме и да си представим дори, че празникът ще бъде символизиран от звън на православна камбана и иконата на Казанската Божия майка. Всичко това нарушава принципа на светскостта на държавата и не служи на единението на народите на Русия".

От своя страна председателят на Ислямския комитет на Русия (ИКР) Гейдар Джемал заяви:

"Питам се: ще изчезнат ли вътрешните терзания на мюсюлманина, ако в герба се появи полумесец? Прахосваме много сили и време за несъществени неща. Хиляди невинно осъдени мюсюлмани страдат по затворите. Ето какъв трябва да е нашият проблем. А дали има християнски или езически символи в държавната символика – това е нещо, което може спокойно да се игнорира". По повод на тези изявления главният специалист по хералдика на Русия Георгий Вилинбахов каза, че според него кръстът в герба на Русия не е изключително християнски символ. Този въпрос вече е бил обсъждан в Държавната дума и специалисти по исляма са изтъкнали, че подобни символи се срещат и в други религиозни традиции, заяви той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...