Руският патриарх Алексий посети Молдова



Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий бе на двудневна визита в Молдова, съобщава "Интерфакс".

На 12 и 13 ноември патриархът участва в молебена и богослужението в катедралния храм на столицата Кишинев.

Той посети най-стария молдовски манастир – Каприянската обител, където отслужи всенощно бдение и ръкоположи архимандрит Петър (Мустяце) за епископ-викарий на Кишиневската митрополия и на цяла Молдова.

След това Негово светейшество гостува в сградата на митрополията, а също и в дома за деца-сираци "Св. Йосиф". Там той положи крайъгълния камък на бъдещия храм "Св. Вяра, Надежда, Любов и майка им София".

Патриархът бе награден с най-високата държавна награда на Молдова – ордена на Републиката. В указа на президента Владимир Воронин се казва, че наградата е за "изключителни заслуги в утвърждаването на ценностите на човешкото единение, солидарност и толерантност, за проявената настойчивост в православния труд в името на духовната победа на силите на доброто и справедливостта, както и за нерушимата преданост на идеалите на многовековното приятелство между народите на Молдова и Русия".

От своя страна патриарх Алексий награди президента Воронин с ордена "Св. Димитрий Донски" (I степен) за съществената подкрепа, оказана на манастирите и православните светини на Молдова.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...