Руският патриарх Алексий ІІ е на посещение във Франция



Източник: Интерфакс, Фокус

Днес Руският патриарх Алексий ІІ пристигна в Страсбург и бе посрещнат от католическия архиепископ на града, монсеньор Жан-Пиер Гралет. Вечерта той ще посети катедралния храм на града, където ще бъде изнесен концерт от руския църковен хор "Гласовете на Православна Русия". Утре патриархът ще говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по покана на председателя Рене ван дер Лиден, където ще представи концепцията на Руската православна църква по въпроса за човешките права и свободи.
Съветът на Европа като представителен орган, обединяващ Изтока и Запада на континента, е удобна платформа за предвижване на междурелигиозния и междукултурния диалог в съвременна Европа”, казва патриархът в специално интервю за ИТАР-ТАСС, преди визитата му в Страсбург и Париж.

“Сред основните теми на днешния ден е и разбирането на човешката личност и съдбата й в съвременния свят”, отбелязва Алексий Втори и допълва, че по този въпрос “възниква напрежение, свързано с присъщите за религиозните традиции и светския хуманизъм различия”.

Вечерта патриарх Алексий ІІ ще отпътува за Париж, където ще бъде посрещнат от католическия архиепископ на столицата, монсеньор Андре Вен -Троа и от председателя на Френската епископска конференция, кардинал Жан-Пиер Рикар. Вечерта на 3 октомври ще се срещне с френския президент Никола Саркози, след което ще посети храмът “Парижката света Богородица”.

В последния ден от пребиваването си в страната, 4 октомври, Руският патриарх ще отслужи панихида на руските гробища в Сен-Женевие де Буа, в околностите на Париж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...