Руският патриарх се срещна с генералния секретар на ООН



egliserusse.eu

На 10 април 2008 година генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки Мун посети патриаршеската резиденция в Свято-Данииловия манастир в Москва, където бе приет от патриарх Алексий.

ООН, според патриарх Алексий, е днес единствената истински универсална институция, която работи за мир, сигурност и защита на правата на човека. „Бъдещето на мисията на ООН зависи от начина, по който управляващите органи на институцията вземат предвид, по един справедлив начин, интересите на всички народи и всички страни”, изтъкна главата на Руската православна църква.

Московският патриарх изрази съжаление, че не бе намерено консенсусно решение между страните членки на ООН относно статута на Косово. „Руската православна църква се солидаризира с позицията на Сръбската православна църква, която обяви за нелегитимно едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово от страна на косовския парламент и призова за анулирането му. Надавам се, че ООН ще разгърне всички усилия, за да гарантира в настоящите условия достъпа на православните християни до светините в Косово, да бъдат спрени насилието и вандализмът в религиозните обекти и да се защити сръбското малцинство в територията”, заяви патриархът.

Главата на Руската православна църква изрази подкрепа за развитието на контактите и диалога между ООН и различните религиозни общности: „Разчитаме на продължаването на сътрудничеството с ООН и сме готови да дадем нашия принос за мирната й мисия в целия свят”.

„Контактите между религиозните водачи, политическите управляващи, представителите на социалните институции и света на бизнеса са много важни”, заяви Бан Ки Мун. „ООН винаги е подкрепяла този диалог и е най-подходящият терен за подобни срещи. Надавам се, че управляващите на държавите ще вземат активно участие в работата за опазване на религиозния мир и ще проявят внимание в тази област към посланията на религиозните лидери”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...