Руски вярващи оповестиха петиция с призива Св. Синод на Руската църква да отмени решението за прекъсване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия



Сергей Чапнин

На 18 октомври вярващи руснаци оповестиха обръщение към Руския патриарх Кирил и другите архиереи, членове на Св. Синод на Руската църква, с молба да бъде отменено решението за прекратяване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия, съобщава руският сайт Znak.com.

Призивът е придружен с петиция, в която до днес са се подписали около 1000 души. Инициативата е на журналиста и обществен деец Сергей Чапнин, бивш отговорен редактор на официалното списание на Руската православна църква„ „Журнал Московской патриархии“ (2009 – 2015 г.).

В обръщението се казва, че вярващите приемат с тревога и недоумение новината, че е прекратено споменаването на името на Вселенския патриарх Вартоломей на света Литургия, но още повече ги огорчава решението да се прекрати евхаристийното общение.

„Ние внимателно се запознахме с подробното обяснение на това решение, но то за нас не е удовлетворително. Ние и тук не можем да открием евангелските мотиви на тези действия. Молим Ви, не правете свещениците и миряните разменна монета във Вашите политически спорове с патриарх Вартоломей!…Всеки християнин е призван да изпълнява тази заповед независимо от своя чин и звание. Ние разбираме, че понякога е невероятно трудно това да се изпълни, но да се постъпва въпреки тази заповед и това публично да се заявява – изглежда като отстъпление от основите на нашата вяра“, се казва в обръщението.

Инициаторите на петицията предполагат, че решенията на Вселенския патриарх не са насочени срещу Руската православна църква и настояват, че църквите на независимите държави, и на първо място на Украйна, могат да претендират за автокефален статут в пълно съответствие с православната традиция.
Подписалите се молят патриарх Кирил да не превръща „великото и спасително Тайнство на Евхаристията в инструмент на църковно-политическата борба“.

В текста става дума и за това, че истинската причина за отчуждението на Украйна от Русия (а църковният конфликт е свързан именно с това) е войната в Донбас. „Истинската причина за нарастващото отчуждение на Украйна от Русия е продължаващата война в Донбас, която се води при военната и финансова поддръжка на Русия. За Православната църква тази война е двойно по-страшна, защото православни убиват православни. Нашата църква всичко ли направи, за да прекрати тази война? Уви, не“ – се казва в текста.

Според Сергей Чапнин, тази гледна точка се споделя от част от вярващите миряни – на първо място от интелигенцията, а също и от много от колебаещите се, които не могат да преценят как да постъпят в ситуация на тежка конфронтация между двама патриарси. По думите на Чапнин, прекъсването на евхаристийното общение непосредствено ще засегне онези миряни на Руската православна църква, които живеят зад граница или често пътуват и са свикнали да посещават храмовете на Константинополската патриаршия.

Според него под петицията едва ли ще се подпишат свещеници, тъй като те са под идеологически натиск от страна на Московската патриаршия, която не обича духовенството да поддържа възгледи, които противоречат на официалната позиция на църковното ръководство. Обаче в частни разговори много от клириците споделят тази позиция.

Сергей Чапнин не се съмнява, че призивът ще бъде чут, но не може да предвиди дали петицията ще повлияе на по-нататъшните решения на Московската патриаршия. „Московският патриарх няма практика да преразглежда вече приетите решенията. За нас обаче е важно да кажем, че има хора, които не са съгласни с позицията на Светия Синод“, отбелязва той. По неговите думи, като резултат от решенията на Синода може да се появи „вълна на непокорство от страна на миряните“, защото хората продължават да се причастяват в храмовете на Константинополската патриаршия, тъй като тя, от своя страна, не е обявявала никакви забрани спрямо енориашите от Руската православна църква.

 

Превод: Евгения Николчева

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...