Руснаците напуснаха междуправославната среща в Родос



Интерфакс

Нов конфликт се разгаря между Москва и Константинопол поради решението на последния да покани представители на неканоничната църковна структура в Естония да участват в работата на междуправославната комисия на остров Родос.

"Подобни прояви на едностранен диктат от страна на Константинополската патриаршия кройно затрудняват решаването на въпроса за взаимноприемливото уреждане на проблемите, които има православието в Естония", се казва в изявление на прес-службата на Московската патриаршия, публикувано на официалния сайт на РПЦ.

"Тези действия, отговорността за които носи изцяло Константинопол, съдържат сериозна заплаха за опазването на православното единство", се казва в декларацията.

Делегацията на РПЦ е била принудена да напусне в четвъртък заседанието на комисията в Родос. За възникналата ситуация ще бъде докладвано на откриващия се на 24 юни Архиерейски събор на Руската църква.

Целта на комисията е да подготви проект за послание на предстоятелите на поместните Православни църкви. Приемането на самия документ трябва да стане по време на срещата на православните лидери, която ще се проведе през октомври в Истанбул.

По-рано през октомри 2007 г. делегацията на Московската патриаршия беше принудена поради същата причина да напусне заседанията на смесената православно-католическа богословска комисия в Равена, където също участваха представители на т. нар. "Естонска апостолска църква", създадена през 1996 г. от Фенер на каноничната територия на Руската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ieromonah Ioan каза:

    Иларионушка пак е оплескал работата, но явно това е модата в момента, руснаците да се правят на страшни. В крайна сметка, след като Православното единство е било възможно без Българската църква(говоря за схизмата продължила 72 години), то защо да е невъзможно едно такова единство без руснаците?