Руснаците посрещат Богоявление в ледените води


Източник: РИА Новости, Православие.Ру

Въпреки жестоките студове, които сковаха Русия (до –42 градуса в Москва), хиляди православни християни ще спазят днес старата руска традиция – да се окъпят в езерата и реките в чест на празника Богоявление (19 януари ст. ст.). Тъй като по това време на годината повечето руски реки са сковани от метров слой лед, традицията, спазвана вече много векове, предвижда пробиването на дупка в леда под формата на руски осморен кръст, наречена "купел" или "Иордан". Традиционното къпане е част от тържествения богоявленски водосвет, на който Църквата освещава "водното естество". В дореволюционна Русия ритуалът е събирал огромни тълпи, в него е участвал и самият цар.

Руската православна църква благославя желанието на вярващите да се окъпят на празника, заяви пред РИА Новости секретарят на отдел „Връзки с обществеността” на Московската патриаршия отец Михаил Дудко. "Църквата не само приветства този обичай, но и го ръководи. Но, разбира се, през тази година къпането ще бъде екстремално заради студовете", каза той.

Според думите му "за вярващите това е приобщаване към особената благодат, която Господ дава на водите в този ден". "Това е и жертва, защото не е толкова лесно да жертваш комфорта си и да влезеш в ледената вода", отбеляза отец Михаил.

Заедно с това той предупреди, че хората не трябва да придават магичен смисъл на богоявленското къпане и подчерта, че "това не е каноническо установление".

Няма строги правила за това как трябва да се окъпеш на празника. Най-често вярващият се потапя три пъти във водата изцяло, като се кръсти и произнася "В името на Отца и Сина и Светия Дух". Богоявленските къпални са оборудвани по специален начин, наблизо винаги има спасител и лекар.

"След къпането ние обикновено отиваме в храма и пием чай", каза отец Михаил. "Обикновено всички, които са се окъпали, се прибират в много добро настроение и аз не си спомням някой да се е разболял", добави той. Народът вярва, че богоявленското къпане лекува от много недъзи. Смята се, че осветената на Богоявление вода остава свежа и чиста през цялата година.

В Москва хората ще се къпят в Царицинските и Останкинските езера, във водоема Серебряни бор и на други места.

Традицията ще бъде спазена и в северната република Коми. В Сиктивкар къпалнята е пробита в леда на река Сисола. В сибирския град Воркута се очаква окъпването на около 10 хиляди воркутинци. Къпалнята е направена в леда на река Уся на 40 километра от града. Жителите на Воркута, които желаят да участват в ритуала, ще бъдат откарани с автобуси до нея.

В Твер ще бъде извършено последованието "освещаване на река Волга". Успенският събор в Твер ще бъде открит през цялата нощ. В него изкъпалите се ще могат да се стоплят и да пият чай.

Всички желаещи жители на уралския град Челябинск ще могат да се потопят във водата в специално оборудваната къпалня в леда на езеро Смолино.

Студовете няма да попречат и на жителите на Бурятия. Желаещите през тази година са дори повече от обикновено. Единият от ледените "купели" е подготвен в леда на река Уда в района на Свято-Одигитриевския събор в град Улан-Уде.

Жестокият 50-градусов студ не спира и жителите на Северен Сибир – якутите. Водите на великата сибирска река Лена ще бъдат осветени от Зосима, епископ Якутски и Ленски.

Заедно с обикновените вярващи в ледените богоявленски води ще влязат и известни руски политици и народни представители. Сред тях са председателят на Комитета за международни дела на Думата Константин Косачов, вице-спикерът на руския парламент Владимир Пехтин, известният политик Владимир Жириновски и много други.

Лекари и спасители ще дежурят на всички места на традиционното масово къпане из цяла Русия. През тази година това е особено необходимо поради силните студове, обхванали цялата територия на страната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...