Само в единството е нашата сила!



 

Обръщение на Светия синод на Украинската православна църква от 28 февруари 2022 г.

 

Възлюбени в Христа преподобни епископи, отци, братя и сестри!

Скъпи украински народе!

С голяма скръб и болка преживяваме идването на войната на родната ни украинска земя. Сполетяха ни тежки изпитания. Боевете между войските на Руската федерация и въоръжените сили на Украйна продължават почти в цяла Украйна; войници и цивилни загиват, а броят на бежанците расте. Привеждането на ядрените оръжия в състояние на повишена бойна готовност поставя въпроса за бъдещото съществуване на човечеството и света. В такава трудна ситуация призоваваме всички да бъдат смели, да укрепят молитвата и да се обединят в защита на нашата Родина.

Обръщайки се днес към всички, които ни бранят, искаме да им засвидетелстваме нашата почит. Ние се молим за вас, защото като жертвате живота си,  вие на дело изпълнявате  думите на нашия Господ Исус Христос: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели.“(Йоан 15:13).

Още веднъж потвърждаваме, че Украинската православна църква винаги е подкрепяла и продължава да подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна. Ние напълно споделяме болката и страданието на нашия народ. В тези важни дни във всички църкви и манастири на нашата Църква се отправят усилени молитви за прекратяване на войната и възстановяване на мира в Украйна. С благословението на Негово Блаженство митрополит Онуфрий епархиите и манастирите оказват всестранна помощ на бежанците и всички пострадали от военните действия. Нашите храмове са отворени денонощно за тези, които се нуждаят от защита. Украинската православна църква разширява своята мисия да помага всеки ден на всички нуждаещи се.

Съзнавайки особената си духовна отговорност, днес се обръщаме към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Ваше Светейшество! Молим Ви да усилите молитвите си за многострадалния украински народ, да кажете Вашето първосвещеническо слово  за спиране на братоубийственото кръвопролитие на украинска земя и да призовете ръководството на Руската федерация незабавно да прекрати военните действия, които заплашват да се превърнат в световна война.

Обръщаме се също към президента на Украйна Владимир Александрович Зеленски и президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин. От името на многомилионното паство на Украинската православна църква ви молим да направите всичко възможно, за да сложите край на греха на въоръжената конфронтация между нашите два братски народа и да започнете преговорния процес. Тази ужасна война вече нанесе тежък удар на отношенията между украинския и руския народ. Ако кръвопролитието не бъде спряно незабавно, пропастта между нашите народи може да остане завинаги.

Украинци, братя и сестри! Надяваме се, че здравият разум ще надделее и тази война ще приключи скоро. Молим всеки от вас да пази мира помежду ви и да не се поддава на провокации. Помагайте си, грижете се един за друг. Също така е важно да не се разпалва вражда между нас. Само в единството е нашата сила!

Молим Бога да просвети управляващите със светлината на Своята благодат. Вярваме, че човеколюбивият Господ ще приеме нашето молитвено дело и ще ни прости греховете. И че  близко бъдеще Божият мир ще се възцари отново на нашата благословена украинска земя!

 

Източник: pravoslavye.org.ua

*Заглавието е от редакцията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...