Само Римокатолическата църква представлява християнството в пълна степен, според Ватикана



 Източник: Bg Newsroom

Вчера Ватикана заяви, че само Римокатолическата църква представлява християнството в пълна степен, предадоха световните агенции. В публикувания документ от 16 страници на Конгрегацията за доктрината на вярата се казва: "Христос основа на земята само една църква, която е представена в пълна степен само от католическата църква, ръководена от приемника на апостол Петър".

Ватикана признава, че и в други църкви, в частност в Православната, "присъстват елементи на святост и истиннност", но у тях има и сериозни "рани" /дефекти/ най-вече, защото не признават "ръководния статут на Петър". Според документа "раната" е още по-дълбока сред протестантските деноминации, за които нямало причина изобщо да бъдат наричани "църкви".

Макар в документа да се казва, че диалогът с другите християни остава приоритет на римокатолическата църква, протестантски лидери заявиха, че публикуването му всъщност само ще затрудни този диалог.

Епископ Волфганг Хубер, който ръководи Евангелистката църква в Германия заяви, че документът на Ватикана принизява статута на протестантските църкви и това ще затрудни отношенията между различните християнски деноминации. Според Хубер това е пропусната възможност за подобряване на отношенията между католици и протестанти. "Надеждата за промяна в икуменическата ситуация бе изтласкана още по-встрани от публикувания днес документ", казва епископ Хубер. А епископ Фридрих Хубер от германската Обединена евангелска лютеранска църква заяви, че документът на Ватикана го натъжава и че той не отразява реалността на водения по места диалог между различни християнски деноминации.

В изявление на Френската протестантска федерация се казва, че документът на Ватикана, макар и вътрешно становище на католическата църква, ще има и външни последици.

Световният съвет на църквите, със седалище Женева, в който влизат над 300 християнски общности разкритикува твърдението на Ватикана, че само католическата църква е истинската Христова църква. Той обединява 347 протестантски, православни, англикански и други църкви, представляващи 560 милиона християни в над 110 държави.

Председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил заяви: "Това е честно изказване. То е много по-добро от т.нар. църковна дипломация, защото ясно показва доколко сме близки и доколко сме разделени. Такива документи не ме учудват, напротив, приветствам честните изказвания. За откровен богословски диалог е нужно да имаме ясна представа каква позиция се придържа другата страна”. Той добави още: "Православната църква се явява правоприемница и наследница по апостолска приемственост на древната неразделна църква, затова и казаното в католическия документ /за източника на църквата/ ние с пълно право отнасяме и към православната църква”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

7 Отговори

  1. andrey каза:

    Те винаги са го вярвали. Писах за тези неща преди време и предизвиках кой знае защо възмущенията на много хора.

  2. Dadi каза:

    Православните вярват същото за себи си, протестантите – също. Важното е това да не води до взаимно заклеймяване и отричане, а напротив – да води до ясни позиции и честен диалог между християни, изпълнен с уважение, разбиране и любов към ближните, които принадлежат към други християнски общности, дори да считаме, че те са заблудени по някои въпроси, а ние знаем по-добре.

  3. hoho каза:

    Ha da vidia kak ikumenistite, deto biat tupana 4e sa pravoslavni, 6te komentirat tova. OSAZNAITE SE I STIGA STE LOBZALI VSIAKAKVI T.NAR.“HRISTIANI“!
    PRAVOSLAVIE ILI SMURT!!!

  4. iliana каза:

    Митрополит Кирил е коментирал точно и ясно. Много приказки са излишни, а казаното от папата нищо не променя вдействителност, освен че сваля розовите очила, дето напоследък май станаха модерни в някои кръгове на църковната дипломация. Ако оставим настрана, че розовото стои малко „внезапно“ на черните раса :-), известна трезвост и реализъм в очакванията към междуцърковния диалог никога не са излишни.

    Католиците са си католици. Важно е ние да сме наистина православни. „Кой си ти та съдиш чуждия слуга – пита апостолът. – Пред своя си господар стои той или пада…“ Важно е ние къде стоим. И дали стоим наистина. Аз мисля че изпитанието не се състои в това, да отговаряме защо другите са каквито са, а в това какви сме ние. Това има значение както за нас, така и за другите.

  5. Дон Кихот каза:

    Йоан Павел ІІ беше по-мъдър папа. Той говореше открито за католичеството и православието като „двата дроба на Църквата“. Бенедикт ХVІ връща реториката от Студената война и тридентската литургия от ХVІ век. Всеобщата надежда е, че той ще бъде последния реакционер на престола на св. Петър.

    http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev/

  6. chingis каза:

    Католиците винаги ще държат на своето. Те ни оставиха под турско робство 500 години, тръбяха че сме стреляли по папата, винаги са били срещу нашата позиция при тълкуванието и четенето на Евнгелието и срещу нашето предание. Освен това профилът на новия папа е строго окцидентален в пълния културологичен смисъл на думата. Проблемьт е, че католиците имат много ресурси и много добра референция като култура и като политическо влияние. Техните кардинали и овластени клирици са хора с висока подготовка и с престижен морал. Анашите? Проблемът на православието е, че неговата подготовка и политика са силно зависими от светската политика и от житейската логика на комунизма. Затова православието търпи удари – неговият проблем е, че поставя светски и материалистични съображения над духа и текста и контекста на Евангелието. Кстаъи, кави дела по Христа в смисъл на дарения и материална помощ е оказвал в битието си Дон Кихот и респективно целият висш клир на БПЦ?

  7. Дон Кихот каза:

    Питаш какви дарения съм дал на църквата. Целия си живот съм дал на нея, а обратно съм получил само завист и омраза.