Саудитският крал призова за диалог между религиите



canadianpress.google.com

Кралят на Саудитска Арабия Абдула отправи апел за диалог между мюсюлмани, християни и евреи. Това е безпрецедентно предложение на ултраконсервативната монархия във време, когато напрежението между исляма и другите две религии непрекъснато расте.

В реч, произнесена в понеделник вечерта, кралят заяви, че най-висшите религиозни лидери в кралството са му дали зелена светлина да осъществи този проект. Подкрепата им е от изключително значение за това общество, което очаква от управляващите си решения, съобразени с принципите на исляма.

Саудитският монарх уточни, че е разговарял за това свое намерение с папа Бенедикт ХVІ при срещата им във Ватикана миналата година. Той обясни, че смята да организира конференции, за да събере мненията по този въпрос на мюсюлманите от другите страни.

Предвидени са и срещи с "нашите братя" от "всички споменати от мене религии, на Тората и Библията, за да съумеем да се разберем" за това, което може "да гарантира съхраняването на човечеството", каза кралят. Ако се установи подобно съгласие, крал Абдула смята да представи предложението си пред Обединените нации.

Апелът му е първи по рода си в страна, управлявана от монархия, която се ръководи от уахабизма. Посланието за толерантност се появява във време на религиозно напрежение, породено от поредното публикуване на датските карикатури, засягащи религиозното чувство на мюсюлманите.

"Идеята е да се поканят представителите на всички монотеистични религии да седнат заедно със своите братя, с вяра и откровеност", доколкото "всички вярваме в един и същи Бог", обяви кралят пред делегатите на семинар, посветен на културата и зачитането на религиите. Думите му бяха предадени от официалната саудитска информационна агенция.

"Забелязвам, че семейният ред е отслабнал и атеизмът се разпространява. Във всички религии – на Корана, на Тората и на Библията – това е неприемлива "еволюция"", добави Абдула. "Молим Бога да спаси човечеството. Няма етика, няма лоялност и откровеност спрямо религиите ни и спрямо човечеството".

В Израел равинът Йона Мецгер приветства призива на крал Абдула. "Подаваме ръка на всяка мирна инициатива и всеки диалог, който може да сложи край на тероризма и насилието", заявява той в официално съобщение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...