САЩ и Ватикана подкрепят вселенския характер на патриаршията в Истанбул


Източник:  Actualno.com

Държавният департамент на САЩ и Ватикана подкрепят вселенския характер на патриаршията в Истанбул, съобщават гръцките електронни медии.

САЩ признават вселенския характер на патриаршията и се отнасят с голямо уважение към Вселенския патриарх Вартоломей, който е религизоен лидер от световен мащаб, се казва в писмена декларация на говорител на Държавния департамент, в която на два пъти е използвано понятието "вселенски".
Не сме видели и нямаме никакъв конкретен коментар за каквото и да е решение на турския съд във връзка с Вселенския патриарх, се посочва в декларацията.
В нея се подчертава още, че насърчаването на религиозните свободи и човешки права е неразделна част от външната политика на САЩ.
Подкрепа за Вселенския патриарх изказва и католическата църква. Среди от Ватикана, който обикновено предпочита да не се изказва по такива въпроси, отбелязват, че Светият престол застава зад вселенския характер на патриарх Вартоломей.
По въпроса за патриаршията в Истанбул се произнесе и архиепископът на Атина и цяла Гърция.
Дългогодишни религиозни институции, опиращи се на историята и традицията, не могат да бъдат оспорвани заради конюнктурни цели.
Към този канон принадлежи и титлата на патриарха като вселенски, заявява гръцкият архиепископ Христодулос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...