Света Гора остава затворена до 10 май



Светата Гора ще остане затворена за поклонници за Страстната седмица, Възкресение Христово и Светлата седмица.

Понастоящем забраната за поклонения е в сила до 10 май, въпреки че може да бъде удължена, както се случи няколко пъти през последните месеци.

Всички монаси, държавни и манастирски служители трябва да преминат тест за коронавирус във входните пристанища преди да се качат на корабите. Ако тестът се окаже положителен, няма да им бъде позволено да влязат в Света Гора.

Забраната е удължена въпреки спада на заразените с COVID на Атон. Неколцина монаси са дали положителни резултати преди няколко седмици, но според Здравния център Karyes всички тестове, направени в манастирите, където живеят заразените монаси, са отрицателни.

Решенията за забрана на посещенията в манастирите и превантивните мерки във връзка с пандемията се определят от гражданския губернатор на Атон. Той също така определя и броя на ежедневните посетители.

 

Източник: orthochristian.com; ria.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...