„Светителство твое да поменет Господ Бог во Царствии Своем…“



погребението на руския патриарх АлексийДнес Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий бе изпратен в последния му път

Днес след тридневно поклонение, на което дойдоха десетки хиляди хора, се извърши опелото и погребението на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II. Тази сутрин в присъствието на множество архиереи, свещенослужители, официални лица на различни държави и обикновени вярващи в московския храм "Христос Спасител" бе отслужено опелото на Негово светейшество.

В него участваха предстоятелите на няколко поместни Православни църкви — Вселенският патриарх Вартоломей, Грузинският Илия, Румънският Даниил, архиепископът на Елада Йероним, Албанският архиепископ Анастасий, митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор. Другите Църкви бяха представени също от висши духовни лица. Българската православна църква бе представлявана от Видинския митрополит Дометиан, Варненския Кирил и Ловчанския Гавриил, Сръбската – от временно председателстващия Синода на СПЦ Амфилохий, митрополит Черногорски и Приморски. Освен руския президент Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин в храма присъстваха и няколко държавни глави – президентът на Сърбия Борис Тадич, на Беларус – Александър Лукашенко, на Молдова – Владимир Воронин, на Армения – Серж Саргсян, президентите на Абхазия и Южна Осетия.

Слово произнесе местоблюстителят на руския патриаршески трон митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, за когото се смята, че е най-вероятният приемник на патриарх Алексий. Според думите на митрополит Кирил най-голямата заслуга на блаженопочившия Московски първосветител е "запазването на духовната цялост на Светата Рус въпреки разпадането на единната държава и обособяването на нови нации върху земите на историческа Русия". Митрополит Кирил говореше много емоционално, той беше силно развълнуван. Скоро след това той се оттегли временно и остана половин час в пълна самота в олтара. Според твърдения на някои руски медии той е прекарал сърдечен пристъп. Представителите на Църквата отрекоха тези предположения.

След опелото ковчегът с тялото на патриарха излезе от храма, носен от архиереите. Траурната процесия с ковчега обиколи храма в литийно шествие според съществуващата традиция и последната воля на покойния патриарх. През цялото време монахини хвърляха бели рози по пътя, по който трябваше да мине ковчегът. Храмът "Христос Спасител", варварски разрушен през 30-те години на миналия век от болшевиките, беше възстановен по време на първосветителството на Алексий ІІ и ще остане завинаги в историята като паметник на неговото служение.

След това ковчегът бе поставен върху катафалка и траурният кортеж потегли към бившата патриаршеска катедрала "Богоявление Господне", в която патриарх Алексий е пожелал да бъде погребан. По съветско време този храм, известен като "Елоховската църква", е бил главният храм на Руската православна църква. През 1990 г. в него беше извършена интронизацията на новоизбрания патриарх. Движението по централните булеварди на Москва беше спряно. Хиляди хора стояха неподвижно край улиците, по които минаваше кортежът, въпреки студеното време и силния дъжд.

Последната заупокойна служба пред ковчега на патриарха в Елоховската църква бе отслужена от местоблюстителя митрополит Кирил Смоленски и Калининградски. След това тялото на патриарха бе погребано в съответствие с последната му воля в Благовещенския параклис на храма, в близост до мощите на небесния покровител на покойния – св. Алексий, митрополит Московски (ХІV в.). Над гроба е издигнато временно дървено надгробие, на което със златни букви пише: "Светейшият Патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II. Светителство твое да поменет Господ Бог во Царствии Своем".

Снимки: Patriarchia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...