Светлана Медведева почете паметта на жертвите на арменския геноцид


Съпругата на президента на Русия Светлана Медведева, която пристигна в Армения във вторник, посети свещения за всички арменци град Ечмиадзин, където се намира духовният център на Арменската църква и арменският народ, съобщава Интерфакс.

Там тя беше посрещната от католикоса на всички арменци Гарегин ІІ. Религиозният лидер разказа на съпругата на руския президент за Арменската апостолска църква.

След беседата г-жа Медведева посети катедралния храм в Ечмиадзин и запали свещи. В музея на храма тя огледа реликвите, които се пазят там.

След това тя посети Мемориалния комплекс на жертвите на геноцида над арменците през 1915 година в Османската империя. Заедно със съпругата на арменския президент тя поднесе цветя пред мемориала, който се намира на хълма в ереванския парк "Цицернакаберд" ("Крепостта на лястовиците").

Г-жа Медведева разгледа музея на историята на геноцида и написа в книгата за почетните гости: "Скърбим заедно. Страшните страници на историята ни карат да мислим за вечното. Желая на всички работници на комплекса, съхраняващи грижливо спомена за станалото, здраве и добро. На целия арменски народ пожелавам добруване и мирно небе".

След това първата дама на Русия поля елхата в Алеята на паметта, засадена на 21 октомври м. г. от Дмитрий Медведев, посетил Армения с официален визит.

Католикосът на арменците подчерта значението на вековното братско приятелство между народите на Русия и Армения за тясното сътрудничество между двете държави, съобщиха в прес-службата на Ечмиадзин.

Събеседниците разискваха също въпроса за братските връзки на Арменската апостолска църква и Руската православна църква и за тяхното сътрудничество в различни сфери.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...