Световна премиера на новото музикално произведение на епископ Иларион


zenit.org

Световната премиера на най-новата музикална творба на епископ Иларион (Алфеев) ще се състои в столицата на САЩ през декември.

Премиерата на “Рождественска оратория” е определена за 17 декември в Националния храм-базилика “Непорочно зачатие” във Вашингтон. Тя ще бъде изпълнена от Симфоничния оркестър на руското Министерство на отбраната заедно с хора на Третяковската галерия и хора на Академическия колеж при Московската консерватория. Вашингтонският хор на момчетата ще се присъедини към руските музиканти във финалната част на “Ораторията”.

“В основата на композицията лежи евангелското повествование за рождението и първите дни от земния живот на Иисус Христос”, казва епископ Иларион. “Драматизацията по същество представлява движение от тъмнината към светлината, от Стария Завет към Новия, от мъчителното очакване на Месията към тържествуващата радост на спасението на човешкия род от въплътения Бог.”

41-годишният Иларион (Алфеев) е учил цигулка, пиано и композиция преди да приеме монашество на 21-годишна възраст. Той е ръкоположен за епископ на 35-годишна възраст.

Той е представител на Московската патриаршия пред Европейския съюз в Брюксел и член на Смесената комисия за диалог между Римокатолическата църква и Православната църква.

Неотдавна беше премиерата на неговото произведение “Страстите според Матей” в Москва и Рим, а по-късно и в Австралия.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...