Световните религии в светлината на демографията



Le Figaro

Светият престол призна официално в края на миналата седмица – в абсолютна стойност мюсюлманите по света са вече по-многобройни от католиците. Със своите 1,322 милиарда вярващи, или 19,2 % от населението на Земята, срещу 1,130 милиарда католици, или 17,4 % от човечеството, ислямът вече е първата световна религия.

Миналата година американският институт World Christian Database обяви тези цифри. Позовавайки се на статистики, предоставени от ООН, Ватикана стигна до същия резултат. Официозът на Светия Престол L’Osservatore romano изнесе данните този уикенд, преди официалното им публикуване в Папския годишник. „За първи път в историята вече не сме начело: мюсюлманите ни надминаха”, коментира монсеньор Виторио Форменти, който отчита статистиките. „Данните, идващи от мюсюлманския свят, се основават на оценки, вземащи предвид прираста на световното население”, обяснява още той.

Демографска разлика

Вярно е, че броят на католиците нараства равномерно (+1,5 % между 2005 и 2006 година), но това се случва, защото „населението по света се увеличава”, признава монсеньор Форменти. Действително, „можем да кажем, че между прираста на световното население и прираста на католиците, броят на последните остава постоянен”. Според фактите, „мюсюлманските семейства продължават да раждат деца, докато християнските семейства, обратно, имат все по-малко и по-малко”.

Но не всички показатели на Светия Престол са на червено. Католическата църква е спечелила 700 свещеници за една година, особено в Азия и Африка – това е най-добрият й резултат от поне десет години насам. И накрая, християните – всички изповедания взети заедно (протестанти – 5,6 %, православни – 3,6 %, англикани – 1,3 % и други – 5 %) – все още представляват 33 % от човечеството.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...