Светогорските монаси не одобряват посещението на архиепископ Христодулос във Ватикана


Източник: International Herald Tribune

Монасите от Света гора критикуваха знаковото посещение на предстоятеля на Еладската църква архиепископ Христодулос във Ватикана миналия месец като заплашващо вековните традиции на Църквата.

“Ние носим голяма отговорност пред верните в Гърция, които ни считат за непоклатим пазител на светото предание”, пишат атонските монаси в писмо, публикувано вчера в гръцкия всекидневник “Етнос”.

“С болка заявяваме, че Света гора не одобрява съвместните молитви, участието в литургии и други богослужения, които създават впечатлението, че Православната църква приема римокатолиците като пълноправна църква”, пишат монасите в писмото, подписано от всичките 20 представители на самоуправляващата се монашеска република.

Архиепископ Христодулос се срещна с папа Бенедикт ХVІ във Ватикана на 14 декември 2006 г. и подписа обща декларация, призоваваща за междуцърковен диалог и потвърждаваща общото противопоставяне срещу аборта и евтаназията.

Атонските монаси пишат, че усилията на папа Бенедикт, който предприе стъпки за подобряване на отношенията между Римокатолическата църква и Православната църква, “може да носят някакви ползи от светско значение, но включват събития, които са в противоречие с основите на православната практика”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...