Св. Синод на Румънската църква оповести изявление по повод църковната ситуация в Украйна



На свое заседание от редовната си зимна сесия от вчера Св. Синод на Румънската църква оповести изявление в няколко точки по казуса с църковната ситуация в Украйна. Това обаче не е официална позиция, която тепърва ще бъде формулирана след необходими консултации, става ясно от текста на румънските архиереи. Ето и пълния текст на публикуваното изявление:

„1. В продължение на почти 30 години проблемът на разкола в Украйна не бе разрешен и не бе направен призив за всеправославно посредничество, така, както бе процедирано в ситуацията с разкола в България. Констатирайки този застой в разрешаването на ситуацията, Вселенската патриаршия даде томос за автокефалия на йерарсите, клириците и вярващите, които се намираха в разкол с Руската православна църква и цялото Православие. Този томос обаче бе признат единствено от украинските православни, които не са в общение с Московската патриаршия.

2. Следователно проблемът с еклисиологичното единство в Украйна към момента не е напълно разрешен, а и у нас има голям брой жители с руски етнически произход, който има пряка връзка с Московската патриаршия.

3. С оглед създалата се ситуация на църковно напрежение в Украйна, Св. Синод на Румънската църква препотвърждава позицията си, която бе оповестена в сесиите си от 24 май и 25 октомври 2018 г.

4. Тогава бе препоръчано на Вселенската и Московската патриаршия да потърсят решение на този църковен спор чрез взаимен диалог, чрез запазване на единството на вярата, уважаване на административно-пастирската свобода на клира и на вярващите в тази страна (включително съблюдаване на правото на автокефалия) и възвръщане на евхаристийното общение.

5. В случай на неуспех при взаимния диалог е необходимо свикване на събор на всички поместни църкви за разрешаване на съществуващия проблем.

6. Трябва да се има предвид, че за едно конкретно и коректно решение от страна на Румънската църква, при едно бъдещо заседание на Св. Синод, приоритет ще бъде фактът, че в Украйна съществуват 127 румънски православни енории, по-специално в Северна Буковина, в юрисдикцията на Украинската православна църква – Московска патриаршия.

7. Необходимо е да се проведе консултация с тези православни румънци, които са загрижени са запазването на своята етническа и езикова идентичност.

8. В този смисъл, необходимо е предоставянето на писмени гаранции от страна на църковните авторитети и на украинските власти, че етническата и езиковата идентичност на тези румънци ще бъде зачитана и уважавана, както и че тези православни румънци ще имат възможността да се организират в румънски православен викариат и ще поддържат духовни връзки с Румънската патриаршия, ще могат да бъдат подпомагани чрез изпращането на богословски и богослужебни книги на своя майчин език, тоест на румънски.

9. Бе изтъкнат и фактът, че в Румъния вече функционира Украински православен викариат, чието начало е поставено през 1990 г.

10. Също така, Румънската патриаршия ще отправи запитване към Вселенската патриаршия за разясняване как ще бъде решен проблемът с неканоничните йерарси и свещеници от Запада, които бяха част от бившата „Киевска патриаршия“.

11. След предстоящи консултации, за които споменаваме по-горе, Св. Синод ще излезе с официална позиция по повод ситуацията с Православието в Украйна.“ | Basilica.ro

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...